Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.08.2023 13:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

Ivan Letko sa chystá presunúť do domu seniorov: Mladým závidím, ale doprajem! Intímna spoveď herca

Herec Ivan Letko (88) pred niekoľkými rokmi hviezdil ako sympatický dedko Zoli v seriáli Búrlivé víno, zahral si aj v Oteckoch, no odvtedy mu už novú rolu nik neponúkol.

Až donedávna, keď dostal ponuku zahrať si vo filme Smršť. Nie je tajomstvom, že sa chystá presťahovať sa natrvalo do seniorského centra, kde si už aj platí dvojgarsónku. Zatiaľ však ešte býva vo svojom dome neďaleko Bratislavy, kde sme ho navštívili, aby sme sa pozhovárali o všeličom, no najmä o živote. 

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Nedávno ste boli niekoľko dní na Sliači, kde ste nakrúcali film Smršť. Aké to bolo postaviť sa po dlhom čase pred kameru?

Do filmu ma obsadil režisér Peter Bebjak, hrám tam postavu dedka-podivína. Bol som najstarší na pľaci, ale ja som už všade najstarší, bohužiaľ! Trošku mám strach z textu, ja som sa celý život učil veľmi rýchlo texty, ale už to nejde tak rýchlo. Ale potešilo ma to. Na javisku a pred kamerou som sa vždy cítil dobre. Výborná partia bola v Búrlivom víne, ktoré sme natáčali viac ako päť rokov. Na to spomínam veľmi rád. Keď vidím tých mladých hercov - Janka Koleníka, Tomáša Maštalíra, Juraja Baču, ktorí majú krásne herecké príležitosti - priznám sa, že im závidím! Mladým závidím, ale doprajem, že sú aktívni, že sú žiadaní. Lebo čo už v mojom veku? Ale mladosť je relatívna.

Spomenuli ste mladších kolegov, ale čo kolegyne? Ktorá z mladšej generácie sa vám ako herečka pozdáva?

Veľmi sa mi páči Nela Pocisková. Hrali sme spolu v Búrlivom víne, vyhovovala mi v hereckej súhre v tomto seriáli. Potom je tu Táňa Pauhofová, ktorú tiež obdivujem.

Pred časom ste sa vyjadrili, že plánujete ísť žiť do domu seniorov. Prečo ste sa tak rozhodli? Obávate sa samoty alebo vás k rozhodnutiu prinútilo zdravie?

Pozrite sa, to, čo ja žijem, je už pravek. Mám síce trošku obavy, čo budem robiť medzi toľkými starými, ale nie je to tam celkom také, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Už rok si platím byt v jednom centre v Petržalke a vždy, keď tam prídem, tak ma privítajú tie staré dámy, a to mi padne dobre. Jednak, že ma poznajú, jednak, že sú také srdečné, doslova sa na mňa tešia a pýtajú sa, kedy už konečne prídem nastálo. Zakaždým im poviem, že už to bude... Je to zábezpeka, aby som nezostal celkom sám, ak to bude nutné. Viem, že mám dve dcéry a určite by sa o mňa postarali, ale ja by som im nechcel byť na ťarchu. To nie.

Vravíte, že si už rok platíte byt v dome seniorov. Čo vás teda ešte drží vo vlastnom dome? Nenašli ste guráž zbaliť sa a odísť alebo to je nostalgia za starým domovom?

Áno, naozaj je to nostalgia. Priľnul som k tomuto prostrediu, zariadil som si dom podľa svojej predstavy. Mám tu, v Alžbetinom Dvore, záhradu, ktorej sa však už prakticky nevenujem. Už sa nevládzem starať o stromy, zeleninu, trávnik... Ale keď niečo na strome vyrastie, tak to rád oberiem a rád to konzumujem! (smiech) Okrem toho sa tu stretávam s ľuďmi, ktorí sú veľmi srdeční a sú - aspoň sa tak tvária - radi, že ma tu vidia. Ale bojím sa toho momentu, keď už nebudem celkom vládať, keď mi osamelosť bude prekážať a nebudem to tu fyzicky a psychicky zvládať, vtedy by som sa asi do domu seniorov vybral.

Nebolo teda priskoro zadovážiť si a platiť si byt v zariadení?

Nie, nebolo, donútil ma k tomu strach. Bál som sa, že to naraz príde a nebudem mať kam ísť. Nebudem môcť ísť tam, kam by som rád šiel bývať.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, Marika Eisler Studeničková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin
Šéf ruskej dumy šokoval najnovším vyhlásením: Slová o svetovej VOJNE a SATANOVI
Vykurovanie
Dobrá správa pre obyvateľov Žiaru nad Hronom: Odstávka je na konci!
Princ George prišiel na svet 23. júla v roku 2013.
Foto
Princezná Kate musela po pôrode prekusnúť horkú pilulku: Pravidlo, ktoré ju ranilo
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Shengen nie je podľa Blanára úplne funkčný: Nelegálna migrácia si vyžaduje riešenie
Desať miliárd eur z kohézneho fondu Európskej únie (EÚ) považuje predseda vlády SR Robert Fico za "obrovskú pomoc".
Robert Fico považuje miliardy eur z fondu EÚ za obrovskú pomoc: Pri tomto najmä pomôžu!
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
So škodami po záplavách pomôže Únia: K miliónom z fondov sa dostane aj Slovensko!
Niektoré okresy na Slovensku zasiahnu prívalové povodne! (Ilustračné foto)
SHMÚ varuje: Hrozia ďalšie povodne! Tieto okresy sú v ohrození
Ilustračné foto.
Ako zistiť, že je niekto ALKOHOLIK: 8 varovných príznakov! TAKTO ho identifikujete
Protest proti ministerke Šimkovičovej v Bratislave.
Foto
Proti Šimkovičovej protestovali v 14 mestách Slovenska: Hanba! Kričali rozhnevaní umelci
Myšlienku pracovať v štruktúrach trnavského klubu Škrtel stále nezavrhol.
Foto
Reakcia Trnavy na príchod Škrtela do DAC: Náš klub si je plne vedomý sklamania...
Predsedníčka Súdnej rady SR Marcela Kosová vyčíta svojmu predchodcovi Jánovi Mazákovi viaceré pochybenia.
Predsedníčka Súdnej rady vyčíta Mazákovi viaceré pochybenia: Toto uviedla v správe
(ilustračné foto)
Tragédia na Jarovskom ramene: Z vody vytiahli bezvládne telo muža († 53)