Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.08.2023 00:00 | Nové Časy | Cestovanie
Sponzorované

Vieme, aké miesto v Košiciach najviac navštevujú turisti. Tipnete si?

Ak povieme Košice, určite vám hneď napadne centrum mesta a najväčší kostol na Slovensku – Dóm sv. Alžbety. Možno vás prekvapí, že aj keď je medzi návštevníkmi výnimočne populárny, najviac navštevovaným miestom v Košiciach je ZOO Košice s DinoParkom.

Vychádza to z najnovších údajov košického turistického informačného centra. Čím je ZOO Košice taká jedinečná?

„Svojou rozlohou je najväčšia v strednej Európe. Nachádza sa tu viac ako 300 druhov živočíchov a nájdete tu tučniaky, tulene, ale aj čínskeho leoparda či pandu červenú. Rodiny s deťmi milujú komentované kŕmenia zvierat, ktoré tu prebiehajú každý deň v pravidelných časoch, “ hovorí Michaela Podoláková, výkonná riaditeľka Visit Košice.

Otvoriť galériu
Zdroj: Visit Košice

ZOO Košice je otvorená po celý rok. V jej areáli sa okrem iného nachádza DinoPark, kde si na svoje prídu fanúšikovia prehistorického sveta jašterov. Zábavný areál leží v údolí s potokom, kde nájdete desiatky autentických modelov dinosaurov v životnej veľkosti, ale aj množstvo aktivít pre deti.

Nielen zvieratá, ale aj vzácne rastliny

V rebríčku najviac navštevovaných turistických miest v Košiciach sa na treťom mieste umiestnila aj jedna z najvýznamnejších botanických záhrad v strednej Európe.

„V skleníkoch Botanickej záhrady UPJŠ pestujeme stovky druhov tropických aj subtropických rastlín. Návštevníkov veľmi zaujímajú aj mäsožravé rastliny či zbierka sukulentov a kaktusov,“ hovorí Andrea Fridmanová z Botanickej záhrady UPJŠ.

Tá má tiež vonkajšie arborétum, ktoré je plné stromov, jazierok, potokov. Jedným z najväčších stromov je tu Sekvojovec mamutí, ktorý má viac ako 12 metrov.

Otvoriť galériu
Zdroj: Visit Košice

Počet turistov v Košiciach sa zvýšil viac ako o polovicu!

Okrem údajov o návštevnosti atraktívít, priniesli štatistiky z Magistrátu mesta Košice veľmi pozitívne čísla hovoriace o počte turistov. Oproti roku 2022 sa počet prenocovaní v meste zvýšil o vyše 54%, a to sú čísla len za prvých šesť mesiacov roku 2023. O 40% predbehli dokonca aj najsilnejší predpandemický rok 2019.

„Podľa doterajších čísel ubytovaní a návštev turistických miest očakávame ešte vyšší nárast oproti minulému roku. Najviac návštevníkov je zo Slovenska, až 61%, čo nás veľmi teší,“ hovorí Michaela Podoláková.

Zvyšných 39% tvoria zahraniční turisti, a to najmä z Čiech, Poľska, Nemecka a Maďarska.

„V našom Visit Košice Infopointe na Hlavnej 59 sa ich pýtame na dôvod, prečo navštívili Košice. Tým najviac spomínaným sú historické pamiatky,“ hovorí manažérka Visit Košice Infopointu Lenka Varcholová.

Otvoriť galériu
Zdroj: Visit Košice

Ktoré sú najnavštevovanejšie historické budovy v Košiciach?

Košice sú prezývané aj malá Budapešť, a to vďaka svojmu historickému centru, ktoré pripomína ulice maďarskej metropoly. Nachádza sa tu vyše 600 objektov, ktoré sú zapísané v ústrednom zozname kultúrnych pamiatok. Preto je historické centrum Košíc najväčšou mestskou pamiatkovou rezerváciou na Slovensku a zároveň jedným z najlepšie zachovaných stredovekých centier v strednej Európe.

Z historický budov je najznámejší Dóm sv. Alžbety, ktorý je najväčším kostolom na Slovensku, najvýchodnejšou katedrálou a zároveň jedným z najvýznamnejších sakrálnych objektov v strednej Európe. Impozantný vonkajší vzhľad očarí hneď na prvý pohľad a bohatý interiér dýcha až nadpozemskou duchovnou atmosférou.

Otvoriť galériu
Zdroj: Visit Košice

Významnou historickou budovou v Košiciach je Národné divadlo Košice. Pre mnohé známe divadelné predstavenia a kultúrne podujatia je považované za jedno z najprestížnejších divadiel na Slovensku. S jeho impozantnou architektúrou a bohatými umeleckými detailmi je často označované za najkrajšiu budovu divadla v krajine.

Otvoriť galériu
Zdroj: Visit Košice

Unikátnym pozostatkom stredovekých dôb sú zvyšky Dolnej brány, ktorou kedysi prúdili do mesta celé davy. „Je jednou z najlepšie zachovaných častí stredovekého opevnenia na Slovensku, ktoré sa zachovali pod zemou,“ vysvetľuje Lenka Varcholová. Prehliadka podzemného Archeologického múzea je medzi návštevníkmi mesta veľmi obľúbená.

Otvoriť galériu
Zdroj: Visit Košice

Kde môžete vidieť Košický zlatý poklad?

Čo sa týka návštevnosti, z múzeí v Košiciach je najviac navštevované Východoslovenské múzeum. „Uchováva bohatú históriu regiónu cez stáročia. Je domovom pre "Zlatú pokladnicu Košíc", jednu z najvýznamnejších zbierok zlata v strednej Európe,“ dodáva Lenka Varcholová.

Otvoriť galériu
Zdroj: Visit Košice

Počas celého roka ponúkajú Košice veľa možností trávenia voľného času, či už cestujete s rodinou, partnerom alebo priateľmi. Objavujte živú dynamiku metropoly východu na vlastnej koži! Tipy na program a prehľad o aktuálnom dianí a podujatiach v meste nájdete na stránke košického informačného centra www.visitkosice.org.

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy Slovenskej republiky.

Viac k téme:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Woman hair covered face portrait in studio on dark background
Sociopati žijú nepozorovane medzi nami: Odborníčka prišla so zaručeným spôsobom, ako ich odhaliť
Na snímke stav hladiny rieky Dunaj v Komárne.
Ľudia v Komárne môžu pokojnejšie spávať: Správa, ktorá ich potešila
Na snímke zvýšená hladina Moravy na Kremeľskej ceste medzi Devínom a Devínskom Novou Vsou v Bratislave.
V Bratislavskom kraji sa podarilo sprejazdniť niekoľko ciest: Pozrite sa, o ktoré ide
Prezident USA Joe Biden
Biden sa snaží zmierniť napätie zo všetkých síl: Vyhliadky na zastavenie bojov Izraela sú však čoraz menšie
Na snímke expolicajt Pavol Vorobjov vychádza z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Dubnici nad Váhom
Proces s expolicajtom Pavlom: Odsúdenému pribudol aj peňažný trest! Pozrite sa, v akej výške
Stav hladiny rieky Dunaj a Alžbetin most v Komárne.
Foto
V Komárne vrcholia prípravy na povodeň: Preskočí hladina Dunaja šokujúce číslo z roku 2013?
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko.
Lukašenko udelil milosť desiatkam väzňov: Nastáva zmena jeho režimu alebo je to len PRETVÁRKA?
Zľava minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok, minister životného prostredia SR Tomáš Taraba a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.
Taraba ráta škody po povodniach v miliónoch eur: Minister prezradil, odkiaľ vezmú peniaze
Ilustračné foto.
PRVÝ záznam okamihu, keď niekto ZOMIERA: Toto majú byť naše POSLEDNÉ myšlienky! Neuveriteľné...
Lejak a silný vietor udreli na Slovensku v plnej sile
Ničivé následky počasia v Trnavskom kraji: Organizácie hlásia škody v tisícoch eur!
Počet obetí, ktoré si vyžiadali povodne v Česku stúpol
Foto
Počet obetí, ktoré si vyžiadali povodne na Morave stúpol: Ďalší sú stále nezvestní
Na snímke predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling
Kancelárie rezortu športu majú byť zaplavené: SaS vyzýva Keketiho na odstúpenie od zmluvy, SNS reaguje!