Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.08.2023 12:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

Známe osobnosti o Vašovi Patejdlovi († 68): Prvé stretnutie, posledná večera aj pesnička, čo nosí smolu

Prekvapivý odchod legendy slovenskej populárnej hudby Vaša Patejdla († 68) zaskočil fanúšikov aj kolegov tohto výnimočného skladateľa a hudobníka. Talentovaný slovenský hitmejker podľahol 19. augusta 2023 onkologickému ochoreniu - rakovine pankreasu.

Speváčka Marcella Molnárová (58): Dal mi mnoho dobrých rád

Otvoriť galériu

Raz sme spolu účinkovali v kúpeľoch Brusno počas Silvestrovského večera. To, že jeho vystúpenie bolo ako z platne, to dnes každý vie. Hral a spieval skvelo a rovnako nenútene láskavo hovoril s publikom. Ja som moderovala celý večer a zároveň som spievala svoj program. Tým pádom sme tam trávili omnoho viac času, než pri bežných koncertoch. Rozprávali sme sa o hudbe, o živote, tvorbe, kompozícii... Veľa som sa ho pýtala, ako tvorí skladby, ktoré sa v jeho podaní stávajú hitmi. Bol to nezabudnuteľný večer. Hovoril som mnou tak milo, ako so zvedavou študentkou profesor na vysokej škole.

Prezradil mi, ako tvoril výraz pesničkám. Nazval to, že keď si neviem so skladbou poradiť, je dobré ísť do lesa a tam na celý les tú skladbu zo srdca zaspievať. Pýtala som sa veľa a on, akoby bol rád, že to tak hlboko niekoho zaujíma, hovoril svojím príjemným hlasom, bez poučovania, avšak tie vety boli pre mňa nesmierne cenné! Dal mi vtedy mnoho dobrých rád. Vidím ho, ako pred sebou, s tým typickým úsmevom a šibalským pohľadom. Moje posledné stretnutie s ním bolo, žiaľ, dávno, pri televíznom programe. Avšak prvé bolo podarené. Bola som za ním ako mladé dievča v amfiteátri v našom meste po autogram, kde hrali, keď som mala asi 13 rokov. Bol to obrovsky úspešný koncert a všetci Elánisti tam boli hviezdy. Vašo svietil svojim umením na klavíri a ten deň mi tiež ostal v pamäti.

 

Hlásateľka Nora Beňačková (78): Zanechal vo mne neobyčajný dojem

Otvoriť galériu

V týchto smutných chvíľach spomínam na slnečného muža Vaša Patejdla s veľkým muzikantským obdivom k výnimočnému umelcovi. Som Elánistka a ich piesne sú súčasťou môjho života a pri koncertoch som vnímala hudobnú dokonalosť v aranžmánoch. Stretávali sme sa v mnohých programoch a tak som ho ako absolventka konzervatória oslovila, aby som mu vyslovila uznanie. Keď sa dozvedel, že nás spája hudobné vzdelanie, rozhovoril sa o svojom štúdiu kompozície u nášho významného skladateľa Alexandra Moyzesa.

Vždy sme sa spontánne rozprávali, možno aj preto, že sme sa narodili v jeden deň aj mesiac. Výnimočný skladateľ, hudobník, spevák nám zanechal obrovský odkaz piesňovej tvorby, filmovej hudby a muzikály Adam Šangala a Tisicročna včela, ktoré som videla v divadle Andreja Bagara v Nitre. A ešte jedno, pre mňa mimoriadne prekvapenie... Spolu s mojou sestrou, opernou speváčkou Gabrielou Beňačkovou, naspievali slávnu pieseň Panis Angelicus od Cezara Franka, v ktorej ukázal svoju veľkú kreativitu. Posledné roky sme sa osobne nestretli, ale za ten čas, čosme mali možnosť prežiť chvíle v rozhovoroch, vo mne zanechal neobyčajný dojem. Nech ho nebo prijme s otvorenou náručou!

Choreograf a režisér Ján Ďurovčík (52): Je smutné, že už nepríde žiadny mail

Otvoriť galériu

Nikdy nezabudnem, keď mi od Vaša prišiel prvý mail s demo nahrávkou od neho. Bolo to ako zo sne - že panebože, mne posiela Patejdl demá na schválenie?! Ten fakt, že legendárny člen Elánu, sám veľký Vašo Patejdl poslal chlapcovi z Michaloviec demo, bol povznášajúci a nezabudnuteľný. Je šialene smutné a bolestivé, že už žiadny mail nepríde. Stretli sme sa posledný raz pred dvomi mesiacmi na krste CD z muzikálu Voda a krv nad vodou v pražskom divadle Kalich. A bolo to presne také stretko ako vždy - sedeli sme u Miša Kocourka v kancelárii, popíjali, fajčili a kecali. Bože...

 

Riaditeľka Divadla Nová scéna Ingrid Fašiangová (62): Mal neuveriteľnú charizmu

Stretnutia s Vaškom boli pre mňa vždy výnimočné. Obdivovala som ho od momentu nášho prvého pracovného stretnutia, keď som ako študentka VŠMU mala možnosť vystupovať spolu s ním v televíznych show projektoch. Nezabudnuteľná, vysoko profesionálna bola s ním autorská spolupráca na pôvodnom muzikále pre deti BAMBI, ktorý sme spolu produkovali divadelne, následne štúdiovo. Ako interpret na klientských eventoch bol jedinečný nielen svojou profesionalitou, ale predovšetkým svojim ľudským prístupom. Ako divák som ho vnímala nielen ako bravúrneho skladateľa, doslova hudobného mága, ale aj ako interpreta, z ktorého vyžaruje neuveriteľná charizma. Vaška si navždy budem pamätať ako skvelého človeka s vysokou dávkou ľudskosti a večným chlapčenským úsmevom na tvári.

Pri poslednom osobnom stretnutí na premiére muzikálu Voda a krv nad vodou v našom Divadle Nová scéna sme nielen spomínali, ale aj plánovali ďalšiu umeleckú budúcnosť. Tóny Vaškovho života žiaľ predčasne dozneli, ale jeho “nebeská” hudba bude naďalej znieť v nás…

Ján Baláž (72) a Jožo Ráž (68): Po smrti Vaša dali na sociálnu sieť odkaz

S nekonečnou bolesťou a prázdnotou v našich srdciach vám oznamujeme, že dnes 19. augusta 2023 v nočných hodinách nás po krátkej a ťažkej chorobe navždy opustil mimoriadny a vzácny človek, náš celoživotný priateľ, výnimočný a geniálny hudobník a hudobný skladateľ megahitov svetovej úrovne, pán VAŠO PATEJDL. Vašo, ďakujeme Ti za všetko! Odpočívaj v pokoji, modlíme sa za Teba a drž nám tam hore
miesto...

 

Speváčka Petra Weiter (43): Prvá skúsenosť s nahrávaním

Otvoriť galériu

K spievaniu a divadelnému či muzikálovému svetu som mala odmalička veľmi blízko. Vašovi Patejdlovi vďačím za moju prvú skúsenosť ako pred televíznymi kamerami, tak aj s nahrávaním u neho v nahrávacom štúdiu. Mala som 12 rokov, keď sme s detským speváckym zborom Radosť spolupracovali s nebohým Vašom na detskom televíznom projekte pre STV do relácie Od Kuka do Kuka. Z hudobných nahrávok neskôr vzniklo CD pre deti. Bolo to síce zároveň aj moje posledné stretnutie s ním, ale zanechalo vo mne veľkú stopu.

Keď som sa o tri roky neskôr ocitla opäť v nahrávacom štúdiu so skupinou D-Night, už som presne vedela, čo ma čaká. Bola to veľká škola. Pamätám si ako dnes, že Vašo bol maximálne profesionálny a zároveň veľmi milý aj k nám, deťom. Samozrejme, ako tínedžerka som sledovala jeho torbu veľmi pozorne a jeho piesne ma tak isto ako celú našu generáciu sprevádzali a budú sprevádzať aj po jeho nečakanom odchode.

 

Speváčka a herečka Nela Pocisková (32): Povedal, že je na mňa pyšný

Otvoriť galériu
Nela Pocisková
Zdroj: Tibor Géci

Moje spomienky s Vašom sa viažu k muzikálu Ôsmy svetadiel, ktorý bol postavený na hitoch skupiny Elán. Chalani z kapely sa chodievali pozrieť na skúšky a všetci sme pred nimi mali obrovský rešpekt. Celý Elán mám odmalička napočúvaný, pretože ich pesničky u nás doma fičali celé detstvo od rána do večera. Mala som teda na premiére brutálnu trému, pretože vidieť ich v hľadisku a spievať ich piesne...Nechcela som proste sklamať. Vašo bol jeden fantastický a pokorný človek a nikdy nezabudnem na moment, keď za mnou tesne po predstavení prišiel, veľmi úprimne a srdečne ma objal a povedal mi, že je na mňa pyšný.

Nebolo mi treba viac, žiadne ódy a frázy, povedal to len tak obyčajne a ja som sa rozplakala. Jeho smrť ma veľmi zasiahla. Keď sa niečo takéto strašné udeje mám pocit, že sa to nemôže stať, neviem to vysvetliť. Proste títo veľkí ľudia nemôžu odísť, že to nejde, a mali by tu byť navždy. V našich srdciach sú stále hudbou aj všetkým, čo tu odovzdali. Túto smutnú situáciu neviem vstrebať. Vašo napísal toľko krásnych piesní, všetky boli nádherné, jedna krajšia než druhá.

Som šťastná, že ich poznajú aj moje deti, lebo sa s Filipom snažíme, aby mali široký záber, a niektoré z nich poznajú naspamäť. Je málo takých výnimočných umelcov ako bol on, ktorých piesne nikdy neodídu a navždy tu ich odkaz zostane. Vašo bol geniálny aranžér, skladateľ, hudobník a spevák. Naposledy som sa s ním videla na nejakej firemnej akcii pred pár rokmi.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa, Marika Eisler Studeničová, Anna Ölvecká

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Helio môže byť na svoju prácu patrične hrdý.
Foto
Brazílčan za 21 rokov vybudoval mestskú džungľu: Padne vám sánka, koľko stromov SÁM vysadil!
Hlava štátu doteraz najvýraznejšie skritizovala kabinet Roberta Fica.
Foto
Štátne inštitúcie si v čase konsolidácie kráľovsky PRILEPŠIA: Prezidentský palác, SIS a... Ako to vysvetľujú?!
Prezident USA Joe Biden
Prišiel čas UKONČIŤ vojnu v Gaze, vyhlásil Biden: Do Izraela má namierené šéf americkej diplomacie
Lídri EÚ počas summitu EÚ v Bruseli.
Lídri vyzývajú Európsku komisiu na zmeny v nelegálnej migrácii: Žiadajú NALIEHAVÉ návrhy
Female scientist working in the CDC laboratory.
Vedcom sa podarilo čosi nevídané: Podarí sa oživiť dávno vyhynutý druh? Vo veci nastal kľúčový posun
Národná galéria v Londýne.
Útoky klimatických aktivistov pokračujú: Národná galéria v Londýne koná, s týmto sa tam už nedostanete
Na snímke ukrajinská špecialistka na odmínovanie Naďa Kudrjavcevová, ktorá pracuje pre Švajčiarsku nadáciu pre odmínovanie počas konferencie o odmínovaní Ukrajiny vo štvrtok 17. októbra 2024 v Lausanne vo Švajčiarsku.
Ukrajina sa stala najviac zamínovanou krajinou na svete: Desivé prognózy! Pomôcť chcú DESIATKY štátov
Chudnutie (ilustračná fotografia).
Prekvapivé zistenia vedcov: Lieky na chudnutie môžu pomôcť aj pri ďalšom probléme! Má to ale háčik
Útočník z aš-Šabábu sa odpálil v hlavnom meste Somálska.
Okamihy hrôzy v Somálsku! Útočník sa ODPÁLIL v hlavnom meste: Zomierali nevinní
Vodca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahjá Sinwár.
Svet reaguje na smrť vodcu Hamasu: Západní lídri na ňom nenechali nitku suchú! Bol vrah a terorista, tvrdia
(ilustračné foto)
Na Ukrajinu pôjdu nové kamikadze drony: Dokážu lietať vo dne i v noci! To nie je všetko
Vo veku 31 rokov zomrel britský spevák Liam Payne.
Foto
Hrozné, čo mali nájsť v hotelovej izbe Liama Payna († 31): Polícia hovorí o DEZOLÁTNOM stave