Mnoho ľudí si myslí, že migrénu spôsobujú aj niektoré potraviny. Tvrdia totiž, že na začiatku mali chuť napríklad na sladké jedlá. Potom už prišla bolesť hlavy, a tak si mysleli, že spúšťačom bola napríklad čokoláda. V skutočnosti však migréna začala už dávno predtým a chuť na sladké bola len varovným signálom. Vynechávanie jedla alebo nedostatok jedla je taktiež jednou z najtypickejších príčin.
Potraviny teda samé o sebe migrénu nespôsobujú. Prispieť však môžu niektoré chemikálie a prísady: tyramín, ktorý sa nachádza v červenom víne a mäkkom syre, zvýrazňovač chuti glutamát sodný (MSG), ktorý je bežný v čínskych potravinách, a dusičnany – prirodzene sa vyskytujúce v niektorých druhoch zeleniny a pridávané aj do spracovaného mäsa.
Čo ešte môže vyvolať migrénu?
Škrípanie zubov, dehydratácia, kašeľ, slnečné svetlo, umelé svetlá, blikajúce svetlá, ako sú predné svetlá auta alebo oslnenie slnkom. Známe spúšťače sú aj dlhotrvajúce alebo náhle zvuky, zmeny v rutine, stres, príliš veľa kofeínu a dlhodobé sedenie za počítačom.
Kedy by som mal vyhľadať pomoc?
Ak spozorujete akékoľvek príznaky, ktoré vás znepokojujú, navštívte svojho praktického lekára. Ak je bolesť neznesiteľná, ihneď vyhľadajte lekársku pomoc.