Podľa austrálskych vedcov konzumácia uvedených potravín preukázateľne zvyšuje riziko vysokého krvného tlaku, srdcových ochorení, infarktu a mŕtvice.
Anushriya Pantová z univerzity v Sydney na konferencii v Amsterdame novinárom povedala, že mnohí ľudia si neuvedomujú, ktoré potraviny ich môžu ohroziť.
"Môže sa stať, že potraviny, o ktorých si myslíte, že sú zdravé, v skutočnosti prispievajú k vzniku vysokého krvného tlaku," povedala a spomenula potraviny, ako sú ranné cereálie, ktoré sú v reklamách označované za zdravé. Často sú však plné cukrov a tukov, takže sú pre naše zdravie škodlivé.
Keď sa príjem ultra-spracovaných potravín zvýši len o 10 percent, riziko srdcových ochorení výrazne stúpa. Naopak, u ľudí, ktorí majú v strave menej ako pätnásť percent týchto potravín, je riziko vzniku srdcových ochorení najnižšie.