Cereálie, pečivo, ovocné šťavy, smoothies, čaj či káva, to všetko môže vážne poškodiť vašu ústnu dutinu - najmä ak sú konzumované ráno. Za všetkým je vysoká hladina cukru, kyseliny a farbív. „Odporúčam svojim pacientom, aby sa vyhýbali konzumácii jedál a nápojov, ktoré obsahujú vysoké hladiny cukru a kyslosti, čo zahŕňa obľúbené raňajky, ako sú cereálie, pečivo a džúsy," hovorí Dr Jon Hewitt, hlavný zubár v meste Leeds pre portál The Sun.
„Keď jeme alebo pijeme kyslé produkty, ako je pomarančový džús, naša zubná sklovina dočasne zmäkne, čím sú naše zuby zraniteľnejšie voči poškodeniu a erózii. Kyslé jedlá a nápoje znižujú rovnováhu pH v ústach a spúšťajú stratu povrchu zubov. Trvá to až neuveriteľných 45 minút, kým sa ústa po kyslom nápoji dostanú späť na neutrálnu úroveň pH," vysvetľuje odborník.
Ak máte radi pohár čerstvého pomarančového džúsu ako prvú vec pri raňajkách, Dr Hewitt odporúča vypiť celé množstvo naraz, nie pomaly. "To znižuje čas, ktorý tekutina strávi usadzovaním sa na zuboch," dodal.