Testovacia procedúra začala overovaním najvýznamnejších ukazovateľov kvality syra: obsahu tuku, sušiny a tuku v sušine. Tieto veličiny svedčia o množstve a tučnosti použitého mlieka. Sušinou syra sa označujú pevné zložky po odstránení všetkej vody. Ide najmä o mliečny tuk a bielkovinu a čím je obsah sušiny vyšší, tým koncentrovanejšie tieto zložky sú, a tým je syr tvrdší. „Percentá tuku v sušine súvisia s kvalitou použitého mlieka a čím je toto číslo vyššie, tým tučnejšie mlieko výrobca použil,“ vysvetľuje šéfredaktorka magazínu dTest Hana Hoffmannová.
Syry s vyšším obsahom tuku v sušine obvykle vynikajú plnšou chuťou, na druhej strane obsahujú nižší podiel bielkovín. Na záver laboratórnej púte sa syrov ujali mikrobiológovia magazínu dTest. Súbor nimi vykonaných testov mal preukázať dodržanie hygienických a bezpečnostných zásad pri výrobe a skladovaní.