Oregano je doma v stredomorskom regióne a tamojšej kuchyni. Túto aromatickú bylinku nájdeme najmä v španielskej, talianskej, francúzskej, gréckej a tureckej kuchyni. Intenzívna je nielen jej vôňa, ale aj chuť, ktorá je korenisto-trpko-sladká. O čo viac slnka sa tejto bylinke dostane, o to silnejšia je jej vôňa.
Niektorí prirovnávajú oregano k divému majoránu. Ak vám do nejakého receptu chýba doma oregano, môžete ho nahradiť majoránom zmiešaným s tymiánom, ale oregáno s majoránom nemiešajte!
Oregano dokáže mnohé jedlá urobiť zaujímavejšími a dokonca by sme si ich bez tohto korenia už sotva vedeli predstaviť. Napríklad pizza a cestoviny na paradajkovom základe získali svoju charakteristickú chuť práve vďaka oreganu.
Perfektne sa hodí aj na cukety a papriku. Nemôže chýbať ani v tradičných zeleninových jedlách, ako je francúzske ratatouille či talianska peperonata, čo sú dusené papriky.
Južanskému pečivu, ako je ciabatta, focaccia či olivový chlieb, dodáva práve oregano ten dovolenkový nádych, ktorý majú. Hodí sa aj do syrového pečiva či krekrov.
Pokiaľ ide o mäsové jedlá, oregano môžeme použiť takmer všade, ale najviac sa hodí na dusené hovädzie, bravčové aj jahňacie mäso a rovnako na pečené bravčové či jahňacinu. Ochucujú sa ním aj gyros, kebab a souvlaki.
Dobre vedieť
• Sušené oregano naplno rozvinie svoju vôňu pôsobením tepla, takže ho môžete dlho variť, napríklad v omáčke.
• Na šaláty sa hodí najmä oreganový olej, ktorý si môžete ľahko vyrobiť aj sami. Vetvičku oregana zalejte olejom, fľašu dobre zavrite a nechajte stáť na tmavom mieste 3 až 4 týždne.
• Na pizzu sa hodí čerstvé oregano.