Sedíte za stolom s vystretým chrbtom a bruchom pripraveným na symfóniu chutí. V pravačke nôž, druhá ruka zviera vidličku, kým oči predčasne bodajú do lesknúceho sa mäska. Dnes je na programe ragú, pokrm, ktorý musí uspokojiť každého poriadneho jedáka.
Hovädzie ragú v kotlíku
Otvoriť galériu
Hovädzie ragú v kotlíku
Zdroj: lidl
8 porcií
Potrebujeme:
- 1 kg hovädzieho zadného zo stehna bez kosti
- olivový olej
- 1 zväzok petržlenu
- 1 zväzok mrkvy
- 4 bobkové listy
- morskú soľ v mlynčeku
- čierne korenie v mlynčeku
- 1 väčšiu cibuľu
- 4 stonky stonkového zeleru
- 5 strúčikov cesnaku
- 140 g paradajkového pretlaku
- 200 ml červeného suchého vína
- 2 konzervy vareného cícera (800 g)
- čerstvý rozmarín
- 1 zväzok lahôdkovej cibule
- 1 chlieb
Postup:
- V kotlíku rozohrejeme olej, do ktorého postupne pridávame očistenú koreňovú zeleninu (petržlen, mrkvu) nakrájanú na malé kúsky, bobkové listy, soľ, korenie a nadrobno nasekané stonky zeleru, bielu cibuľu a strúčiky cesnaku. Za občasného miešania opečieme dozlatista. Očistené mäso nakrájame na menšie kúsky, vložíme do kotlíka a restujeme. Keď je mäso zatiahnuté, pridáme paradajkový pretlak, premiešame a chvíľu restujeme. Potom prilejeme víno a asi 2 minúty povaríme, aby sa z neho odparil alkohol. Zalejeme vodou po povrch, prikryjeme pokrievkou a dusíme asi 2 hodiny alebo pokým mäso zmäkne. Tesne pred dokončením pridáme prepláchnutý cícer z konzervy a nasekaný rozmarín zbavený drevnatej stonky.
Servírovanie
- Hovädzie ragú servírujeme posypané nasekanou lahôdkovou cibuľkou. Ako prílohu podávame krajec chleba.