Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.09.2023 00:29 | Správy | Zahraničné správy

Obľúbená automobilka Slovákov pozastavuje výrobu v týchto závodoch: Problémy s dodávateľom?

Automobilka Škoda Auto od pondelka (11.9.) pozastaví najmenej na týždeň výrobu v závode v Kvasinách na Rychnovsku a nevylúčila ani čiastočné obmedzenie výroby v Mladé Boleslavi. Dôvodom je výpadok dodávateľa v Slovinsku, ktorého výrobu zničili záplavy.

Podľa hovorkyne automobilky Ivany Povoľnej slovinská firma dodáva Škode komponenty pre spaľovacie motory. Výpadok postihol celý koncern Volkswagen. Ide o druhú tohtoročnú odstávku Škody Auto, výrobu obmedzila aj koncom januára pre nedostatok čipov. Výroba už takmer tri týždne stojí v kolínskej automobilke Toyota, ktorá chýba dielmi od požiarom zničenej firmy Novares.

Podľa predsedu podnikovej rady a odborového predáka Škody Auto Jaroslava Povšíka sa obmedzenie týka všetkých modelov okrem plne elektrického modelu Enyaq. Situácia by sa podľa neho mohla zlepšiť v týždni od 18. septembra. Tímy automobilky podľa neho pre chýbajúci diel skúšajú aj dodávateľov v Číne. Spoločnosť sa snaží udržať čo najviac zamestnancov vo výrobe. "Výroba modelu Enyaq sa (denne) navýši o 50 kusov na 550," povedal Povšík.

Slovinský subdodávateľ je schopný podľa Povoľnej dodávať len v obmedzenom rozsahu a usiluje sa o úplné obnovenie výroby. Výroba v kvasinskom závode sa podľa Povoľnej zastaví na týždeň. "V tejto chvíli nemožno vylúčiť zmeny v produkčných objemoch ani v závode v Mladé Boleslavi, kde výroba zatiaľ prebieha bez zmien," uviedla v piatok. Tímy automobilky podľa nej pracujú na znížení dopadov výpadku dielu. Automobilka sa nechce vyjadrovať k presným počtom a modelom.

Tento rok výrobu v Škoda Auto obmedzil začiatkom roka nedostatok čipov. Odstávky sa koncom januára dotkli závodov v Mladé Boleslavi a Vrchlabí, neskôr aj pretekov v Kvasinách. Vlani bola výroba v Škode Auto mimoriadne zastavená začiatkom roka kvôli nutnosti vykonať plánované investície, potom výrobu elektrického SUV Enyaq iV na niekoľko týždňov pozastavil nedostatok káblových zväzkov z Ukrajiny, na ktorú zaútočilo Rusko. Na automobilku tiež dopadol ničivý januárový požiar skladovacích hál dodávateľskej firmy Grupo Antolin, Škoda Auto vtedy pre nedostatok dielov vyrábala časť vozidiel nekompletných.

Pre chýbajúce dielce od dodávateľa zastavila v stredných Čechách výrobu aj kolínska automobilka Toyota Motor Manufacturing Czech Republic. Neplánovaná odstávka tam začala 22. augusta a potrvá aj tento týždeň, minimálne do piatku. Toyota chýba plastové diely od spoločnosti Novares CZ Zebrak, ktorej výrobné a skladovacie priestory v Žebráku na Berounsku zničil v polovici augusta požiar.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Britský kráľ Karol III.
Kráľ Karol bojuje s rakovinou: Unikli správy, o ktorých on mlčí
 Do strany Hlas-SD vstupuje Michal Kaliňák, doteraz pôsobil v ZMOS-e
Zasadla medzivládna komisia: O čom Kaliňák rokoval s českou stranou?
HZS zasahovala pri páde turistky!
Horská záchranná služba v akcii: Ošetrovali českého turistu! Čo sa v horách stalo?
Foto
Nemci sú v šoku: Tragicky zahynul tréner († 33) známeho klubu
Blízkymi priateľmi sú i v súkromí.
Foto
George Clooney a Brad Pitt otvorene: Pripravujú POKRAČOVANIE kultového filmu?! Šepká sa o...
Martin Hríb (35) a Ján Veterný (35) pri práci v náročnom prostredí.
Váš Tip
Výtvor grafiťákov v Dunajskej Lužnej priťahuje pohľady ako magnet: Múr premenili na umelecké dielo za 196 hodín!
Zničená bytovka po ruskom raketovom útoku v meste Pavlohrad na stredovýchode Ukrajiny,
Rusi chcú ovládnuť celý Donbas: Armáda mala obsadiť ďalšiu obec!
(ilustračné foto)
Napätie vo vesmíre! Porucha spôsobila komplikácie: S TÝMTO nik nerátal!
Viedenské letisko (ilustračné foto)
Nehorázne, čo našli na viedenskom letisku: Lacný trik na policajtov nevyšiel!
O tom, že je tehotná až do poslednej chvíle netušila.
Blondína NETUŠILA, že je tehotná, na dovolenke porodila: Mala jediný PRÍZNAK!
Spoznávate dievčatko na fotke?
Fotohádanka: Spoznávate dieťa zo slávnej rodiny? V šoubiznise je od detstva a už sama je mamou!
Foto
Skvelá Vadovičová získala v Paríži dve medaily: Sú najkrajšie