Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.09.2023 00:29 | Správy | Zahraničné správy

Obľúbená automobilka Slovákov pozastavuje výrobu v týchto závodoch: Problémy s dodávateľom?

Automobilka Škoda Auto od pondelka (11.9.) pozastaví najmenej na týždeň výrobu v závode v Kvasinách na Rychnovsku a nevylúčila ani čiastočné obmedzenie výroby v Mladé Boleslavi. Dôvodom je výpadok dodávateľa v Slovinsku, ktorého výrobu zničili záplavy.

Podľa hovorkyne automobilky Ivany Povoľnej slovinská firma dodáva Škode komponenty pre spaľovacie motory. Výpadok postihol celý koncern Volkswagen. Ide o druhú tohtoročnú odstávku Škody Auto, výrobu obmedzila aj koncom januára pre nedostatok čipov. Výroba už takmer tri týždne stojí v kolínskej automobilke Toyota, ktorá chýba dielmi od požiarom zničenej firmy Novares.

Podľa predsedu podnikovej rady a odborového predáka Škody Auto Jaroslava Povšíka sa obmedzenie týka všetkých modelov okrem plne elektrického modelu Enyaq. Situácia by sa podľa neho mohla zlepšiť v týždni od 18. septembra. Tímy automobilky podľa neho pre chýbajúci diel skúšajú aj dodávateľov v Číne. Spoločnosť sa snaží udržať čo najviac zamestnancov vo výrobe. "Výroba modelu Enyaq sa (denne) navýši o 50 kusov na 550," povedal Povšík.

Slovinský subdodávateľ je schopný podľa Povoľnej dodávať len v obmedzenom rozsahu a usiluje sa o úplné obnovenie výroby. Výroba v kvasinskom závode sa podľa Povoľnej zastaví na týždeň. "V tejto chvíli nemožno vylúčiť zmeny v produkčných objemoch ani v závode v Mladé Boleslavi, kde výroba zatiaľ prebieha bez zmien," uviedla v piatok. Tímy automobilky podľa nej pracujú na znížení dopadov výpadku dielu. Automobilka sa nechce vyjadrovať k presným počtom a modelom.

Tento rok výrobu v Škoda Auto obmedzil začiatkom roka nedostatok čipov. Odstávky sa koncom januára dotkli závodov v Mladé Boleslavi a Vrchlabí, neskôr aj pretekov v Kvasinách. Vlani bola výroba v Škode Auto mimoriadne zastavená začiatkom roka kvôli nutnosti vykonať plánované investície, potom výrobu elektrického SUV Enyaq iV na niekoľko týždňov pozastavil nedostatok káblových zväzkov z Ukrajiny, na ktorú zaútočilo Rusko. Na automobilku tiež dopadol ničivý januárový požiar skladovacích hál dodávateľskej firmy Grupo Antolin, Škoda Auto vtedy pre nedostatok dielov vyrábala časť vozidiel nekompletných.

Pre chýbajúce dielce od dodávateľa zastavila v stredných Čechách výrobu aj kolínska automobilka Toyota Motor Manufacturing Czech Republic. Neplánovaná odstávka tam začala 22. augusta a potrvá aj tento týždeň, minimálne do piatku. Toyota chýba plastové diely od spoločnosti Novares CZ Zebrak, ktorej výrobné a skladovacie priestory v Žebráku na Berounsku zničil v polovici augusta požiar.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


FBI agent working on his computer in office
FBI hlási veľký úspech: Rozložili čínsku hackerskú skupinu! Hrozné, čo mali na muške
Carmen Geissenová skončila v nemocnici.
Foto
Carmen Geissenová musela ísť pod nôž! Boháčku opäť trápi zdravie: Odkaz posiela priamo z lôžka
Na snímke kapitán ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss ml. (vpravo) a Arne Engels zo Celticu Glasgow.
Foto
Celtic Glasgow - ŠK Slovan ONLINE: Belasí po druhýkrát prehrávajú rozdielom triedy
Na snímke Michal Šimečka.
Odvolanie Šimečku vyvolalo rozruch aj v Európskom parlamente: Prstom ukazujú na Slovensko
Zomrel pri príprave jedla vo vlastnej kuchyni (ilustračná fotografia).
Muž († 57) sa omylom sám bodol do brucha: Urobil osudovú chybu! Toto sa môže stať každému
Podľa vojnového experta Vladimir Putin naozaj rozpúta 3. svetovú vojnu (ilustračné foto)
Desivá predpoveď! Európska únia sa musí pripraviť na STRET s Ruskom, tvrdí kandidát na eurokomisára
(ilustračné foto)
Zomrela legenda slovenských hitov († 77): Piesne písal Dare aj Duchoňovi
Jej telo malo byť rozštvrtené a následne rozmixované.
Foto
Krásnu miss Kristinu († 38) mal muž rozštvrtiť a rozmixovať: Ignorovali volanie o pomoc?!
18. september 2024 - V Komárne platí výstraha 3. stupňa.
Foto
Povodňové výstrahy pokračujú: V týchto okresoch sa majte na pozore
Ilustračná fotografia fanúšikov futbalového klubu DAC.
Tragédia po futbale v Trenčíne: Jeden z fanúšikov prišiel o život, ďalší oň bojujú
Žena pracuje s potravinárskymi farbivami (ilustračná fotografia).
Vedci prišli s prelomovým zistením: Úžasné, čo dokáže bežné potravinárske farbivo! Má to ale háčik
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Vzdelávanie zdravotných sestier: Poslankyňa SaS predložila návrh novely zákona