Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.09.2023 12:00 | Správy | Politika
Foto

Nový Čas položil stranám 6 dôležitých otázok: Nezhody v zásadných témach! V čom sa rozchádzajú?

Boj o poslanecké kreslá vrcholí. Politické strany neúprosne bojujú o voliča a vyťahujú zbrane ťažkého kalibru. Nový Čas oslovil 10 strán, ktoré figurujú v prieskumoch na najvyšších priečkach, s otázkami, ktoré môžu pomôcť občanom rozhodnúť sa, koho voliť. Prinášame vám prvú časť ankety.

6. Ako by ste chceli podporiť mladé rodiny?

Smer-SD:
Štátna bonifikácia hypoték a pomoc pri získaní vlastného bývania. Ústavné právo rodičov na umiestnenie dieťaťa do škôlky. Postupne navyšovanie sociálneho štandardu všetkých rodín.

Progresívne Slovensko:
Opatrení na podporu rodín máme viacero, napríklad príspevok na bývanie, ktorý pomôže rodinám v prípade, ak ich náklady na bývanie presahujú 30 % ich príjmu. Rovnako chceme zaviesť aj nový príspevok na predprimárne vzdelávanie dieťaťa až do výšky 350 eur mesačne. Rodičom pomôže uhradiť náklady na umiestnenie dieťaťa a je určený na obdobie pokým štát nezabezpečí dostatočné kapacity a kvalitu starostlivosti o deti v rámci služieb poskytovaných štátom.

Hlas-SD:
Pre mladé rodiny už HLAS z opozície presadil zmenu, vďaka ktorej môžu rodičia ďalej poberať rodičovský príspevok vyše 400 eur, ak pre svoje dieťatko nedostanú miesto vo verejnej škôlke. V programe máme projekt takzvanej rodinnej karty, na ktorú budú môcť rodiny čerpať zľavy zo služieb štátu. Ďalej plánujeme zavedenie takzvaného štartovného balíčka pre mladých, v rámci ktorého začne štát šetriť každému dieťatku od jeho narodenia na osobitný účet a po dovŕšení dospelosti dostane tieto prostriedky k dispozícii ako jednorazový finančný príspevok na lepší štart do života.

OĽaNO a priatelia:
V našich podmienkach vstupu do vlády je napríklad predĺženie 200 EUR na dieťa bez ohraničenia, daňový bonus 100 EUR mamám a mladým ľuďom, hypotekárne prázdniny pre rodiny s deťmi do 6 rokov či športovné 50 EUR  mesačne pre deti 1.-8. ročníka základných škôl alebo potraviny za najlacnejšie ceny.

KDH:
Nastavíme systémové opatrenia na podporu rodiny ako základnej jednotky a kľúčového predpokladu zdravo sa rozvíjajúcej a ekonomicky prosperujúce spoločnosti na nadrezortnej úrovni naprieč dotknutými politikami. Za jednu z najdôležitejších vecí pre mladé rodiny považuje prístup k bývaniu. Budeme napríklad podporovať výstavbu družstevných bytov ako lacnejšiu formu v porovnaní s kúpu bytu do súkromného vlastníctva od developerov.

Saska:
Okrem odpovede v otázke 3. má SaS v programe viacero opatrení na zosúladenie pracovného a rodinného života. Napríklad príspevok pri nedostupnosti škôlky, podpora detských skupín na pracoviskách, či motivovanie zamestnávateľov aby vytvárali pre mamičky skrátené pracovné úväzky. Sme však presvedčení, že najväčšia podpora pre mladé rodiny, je perspektíva lepšie spravovanej krajiny, ktorá ekonomicky rastie a posúva sa dopredu, na západ, a nie na východ a späť do 19. storočia.

SNS:
Podpora mladých rodín je jednou z programových priorít SNS. Mladé rodiny chceme podporiť opatreniami ako zavedenie daňového bonusu na hypotekárne úroky vo výške 100,- EUR mesačne, t.j. 1200,- EUR ročne. Rovnako pre tých čo bývajú v nájme zavedenie daňového bonusu na nájomné bývanie pre mladých vo výške 100,- EUR mesačne. Ďalej chceme presadiť jednorazový štátny príspevok na prvú svadbu vo výške 500,- EUR. Zaviesť štátne mladomanželské pôžičky s nízkym úrokom po celú dobu splatnosti. Zvýšiť rodičovský príspevok. Podporiť trvalé zvýšenie prídavkov a daňového bonusu na dieťa, spolu vo výške 200,- EUR mesačne. A zaviesť osobitné príspevky pre matky a otcov samoživiteľov, ktorí patria medzi chudobou najzraniteľnejších skupiny občanov.

Sme Rodina:
Chceme pokračovať v tom, čo sme už začali. Čiže aj naďalej pomáhať zvyšovaním jednotlivých príspevkov pre rodiny s deťmi. Taktiež chceme riešiť vysoké ceny potravín, zvyšujúce sa splátky hypoték, jednoducho, aby mal každý garantovanú strechu nad hlavou. A to sa nám podarí, aj vďaka sľubu, ktorý sme už splnili, výstavbe štátnych nájomných bytov - tam čakáme už len na schválenie EK a kedže sú prvé zmluvy s investormi podpísané, môže sa hneď začať s výstavbou.

Aliancia:
Čo sa týka podpory rodín, navrhujeme opatrenia, ktoré akceptujú, že potreby každej rodiny sú špecifické. Umožníme ženám návrat do práce na čiastočný úväzok a prácu z domu už počas rodičovskej dovolenky, zavediem pružné formy organizácie práce a flexibilný pracovný čas pre rodiny s deťmi do 10 rokov. Chceme odbúrať prevládajúce nastavenie, že dieťa je z pohľadu zamestnávateľa vnímané ako príťaž, aby sa ženy/matky nemuseli stále rozhodovať medzi potrebami rodiny a pracovným životom, ale mali podmienky na ich zladenie.

Demokrati:
Garantom nášho sociálneho programu je uznávaný odborník Jozef Mihál, čo jasne dokazuje, že Demokrati v oblasti sociálnej politiky, ponúkajú najsilnejší program. Naše hlavné priority v pomoci mladým rodinám sú: Zjednotíme výšku daňového bonusu na 140 eur, tak aby bol dostupný pracujúcim rodičom všetkých detí a to aj nad 18 rokov, zvýšime daňový bonus na úroky z hypotéky na 600 eur, aby mladé rodiny mohli pri splácaní hypoték ušetriť 50 eur mesačne a zároveň zavedieme príspevok na bývanie, alebo napríklad zvýšime rodičovský príspevok pre osamelých rodičov.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: dk, Nový Čas 

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke stav hladiny rieky Dunaj v Komárne.
Ľudia v Komárne môžu pokojnejšie spávať: Správa, ktorá ich potešila
Na snímke zvýšená hladina Moravy na Kremeľskej ceste medzi Devínom a Devínskom Novou Vsou v Bratislave.
V Bratislavskom kraji sa podarilo sprejazdniť niekoľko ciest: Pozrite sa, o ktoré ide
Na snímke expolicajt Pavol Vorobjov vychádza z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Dubnici nad Váhom
Proces s expolicajtom Pavlom: Odsúdenému pribudol aj peňažný trest! Pozrite sa, v akej výške
Stav hladiny rieky Dunaj a Alžbetin most v Komárne.
Foto
V Komárne vrcholia prípravy na povodeň: Preskočí hladina Dunaja šokujúce číslo z roku 2013?
Ilustračné foto.
PRVÝ záznam okamihu, keď niekto ZOMIERA: Toto majú byť naše POSLEDNÉ myšlienky! Neuveriteľné...
Lejak a silný vietor udreli na Slovensku v plnej sile
Ničivé následky počasia v Trnavskom kraji: Organizácie hlásia škody v tisícoch eur!
Počet obetí, ktoré si vyžiadali povodne v Česku stúpol
Foto
Počet obetí, ktoré si vyžiadali povodne na Morave stúpol: Ďalší sú stále nezvestní
Irena Bihariova v relácii Diskusný klub so Šimonom Žďárskym.
Bihariová exkluzívne: Ak odvolajú Šimečku, skončia, vyhráme voľby a zostavíme vládu
Kamala Harrisová a Donald Trump sa stretli v boji o kreslo prezidenta.
Trump musí zúriť: Chcel ponížiť svoju súperku, tej to vynieslo desiatky tisíc dolárov!
(ilustračné foto)
Foto
Tragická správa zo sveta motoršportu: Populárny pretekár (†32) podľahol následkom nehody
Povodeň zasiahla aj závod spoločnosti Kofola.
Výrobca obľúbeného NÁPOJA pod vodou! Storočná voda zasiahla továreň v Čechách
Z televíznych obrazoviek sa stiahla po tom, čo spoznala lásku života, mafiána Karola Mella (54).
Foto
Marošovej syn je dospelák: Podobu s mafiánom Mellom nezaprie! FOTO vám vyrazí dych