Ako informoval portál The Sun, v roku 2011 sa podarilo zistiť príčinu smrti mladého muža. Stala sa ňou stredne závažná centrilobulárna nekróza pečene, ktorá pravdepodobne spôsobila zastavenie činnosti orgánov. Zarážajúce však je, čo tento náhly kolaps spôsobilo.
Tragický príbeh opäť ožil na TikToku a Reddite, kde autori ľudí varovali pred "syndrómu vyprážanej ryže". Tento termín označuje druh otravy jedlom, ktorá vzniká konzumáciou ohriatých potravín, ktoré neboli správne skladované. Medzi ne patria cestoviny, zemiaky, ryža, ryby, mliečne výrobky, omáčky, polievky a mäso. A čo to má spoločné s kolapsom pečene mladého muža? Ako sa až po troch rokoch ukázalo, za náhlym skonom stálo jeho posledné jedlo, ktorým boli špagety.
Autori vo videách uvádzajú, že špagety boli niekoľko dní uchovávané pri izbovej teplote. "To umožnilo baktérii Bacillus cereus vyprodukovať vysokú koncentráciu toxínu (14,8 μg/g), ktorá sa v cestovinách našla, a ktorá je pravdepodobne zodpovedná za smrteľný výsledok," priblížili.
Spóry baktérie Bacillus cereus sa najčastejšie vyskytujú v nespracovaných potravinách avšak môžu prežiť aj tepelnú úpravu. Deje sa to najmä, ak sú potraviny uskladnené pri izbovej teplote. Spóry vtedy prerastajú do baktérií, ktoré sa rozmnožia a môžu produkovať toxíny. Tie spôsobujú zvracanie alebo hnačku, ktoré sa dostavia o jednu až 15 hodín neskôr od konzumácie. V zriedkavých prípadoch však môžu byť následky fatálne.