Doktorka Poonam Desaiová zverejnila video, v ktorom vysvetľuje, prečo by ste mali okamžite vyhodiť poškriabané nepriľnavé alebo keramické panvice. "Používaním panvíc, ktoré majú trvalé škrabance riskujete, že sa skrz ne do vášho jedla uvoľnia milióny mikroplastov," hovorí doktorka. Tie vás vystavujú celému radu zdravotných problémov, vrátane zvýšeného rizika rakoviny. Informuje o tom portál The Sun.
Mikroplasty sú drobné plastové čiastočky, ktoré merajú menej ako päť milimetrov a často sa nedajú spozorovať voľným okom. Môžu byť výsledkom rozpadu väčších plastov, ale sú prítomné aj v odevoch a domácich potrebách. Podľa doktorky vám môžu spôsobiť viaceré vážne problémy, ako hormonálnu nerovnováhu, problémy s plodnosťou a dokonca zvyšujú riziko rakoviny. Ako je to ale možné?
Panvice sú totiž potiahnuté teflónom, aby sa jedlo pri varení nespálilo. Žiaruvzdorné častice použité na vytvorenie nepriľnavej vrstvy sa nazývajú Per- a polyfluórované látky (PFAS) – známe tiež ako večné chemikálie. Po požití môžu zostať vo vašom tele dlhú dobu, no niekedy sa pomaly vyplavujú močom. Výskumníci z University of Southern California však našli prepojenie medzi takzvanými „večnými chemikáliami“ číhajúcimi na hrncoch, panviciach, lyžičkách a iných domácich predmetoch s rakovinou pečene.
Doktorka zároveň dodala, že čisto keramické panvice sa zvyčajne považujú za bezpečnejšiu alternatívu, v porovnaní s nepriľnavými panvicami, pretože neobsahujú PFAS látky ani žiadne kovy. Avšak aj tie pri prvých známkach opotrebenia vyhadzuje do koša. "Ak je moja nepriľnavá alebo keramická panvica poškriabaná alebo odštiepená, zvyčajne ju hneď vyhodím," dodala na záver.