Hroznová štrúdľa
Na 10 porcií budeme potrebovať:
Ťahané cesto
- 100 g polohrubej múky
- 200 g hladkej múky
- štipku soli
- 40 ml slnečnicového oleja
- 150 ml vlažnej vody
- 1 lyžičku octu
Náplň
- 150 g strúhanky
- 40 g škoricového cukru
- 100 g roztopeného masla
- polohrubú múku (na podsýpanie)
- 1 kg tmavého hrozna bez jadierok
- 100 g práškového cukru
- 1 vajce (na potretie)
- štipku soli
Servírovanie
- 30 g práškového cukru
- 200 ml smotany na šľahanie (33%)
- čerstvú mätu
Postup:
Ťahané cesto
V robote s nadstavcom hák vymiesením všetkých surovín vypracujeme hladké elastické cesto. Zabalíme ho do múkou posypanej fólie a necháme odležať v chladničke aspoň 1 hodinu.
Náplň
V menšom kastróle opražíme strúhanku. Keď získa zlatistú farbu, prisypeme škoricový cukor a necháme skaramelizovať. Potom prilejeme 50 g roztopeného masla, premiešame a stiahneme z ohňa.
Odstáte cesto na pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme natenko do tvaru obdĺžnika. Potom ho preložíme na múkou poprášenú veľkú kuchynskú utierku. Ruky podložíme pod cesto a smerom od stredu k okrajom pomocou hánok naťahujeme. Hrubé okraje cesta zrežeme.
Celý plát cesta potrieme zvyšným roztopeným maslom. Potom ho posypeme opraženou strúhankou, poukladáme naň hrozno a poprášime cukrom tak, že okraje necháme voľné. Štrúdľu pomocou utierky opatrne zrolujeme. Preložíme ju na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme vajíčkom rozmiešaným so štipkou soli. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 20 minút.
Servírovanie
Štrúdľu podávame posypanú práškovým cukrom a ozdobenú vyšľahanou smotanou na šľahanie s lístkom mäty.