Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.12.2023 09:00 | Správy | Servis | Lifestyle

Zavŕšte obed sladkou bodkou: Bobuľovité ovocie povýši štrúdľu na novú úroveň!

Zo všetkého hrozna nemusí byť nutne víno. Bobule rôznych farieb, veľkostí a chutí sú súčasťou viacerých skvelých receptov - múčnikov, ale aj príloh k mäsovým delikatesám. Mimochodom, vedeli ste, že hrozno pomáha odstraňovať únavu, nervozitu či depresie?!

Hroznová štrúdľa

Na 10 porcií budeme potrebovať:

Ťahané cesto

  • 100 g polohrubej múky
  • 200 g hladkej múky
  • štipku soli
  • 40 ml slnečnicového oleja
  • 150 ml vlažnej vody
  • 1 lyžičku octu

Náplň

  • 150 g strúhanky
  • 40 g škoricového cukru
  • 100 g roztopeného masla
  • polohrubú múku (na podsýpanie)
  • 1 kg tmavého hrozna bez jadierok
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vajce (na potretie)
  • štipku soli

Servírovanie

  • 30 g práškového cukru
  • 200 ml smotany na šľahanie (33%) 
  • čerstvú mätu

Postup:

Ťahané cesto

V robote s nadstavcom hák vymiesením všetkých surovín vypracujeme hladké elastické cesto. Zabalíme ho do múkou posypanej fólie a necháme odležať v chladničke aspoň 1 hodinu.

Náplň

V menšom kastróle opražíme strúhanku. Keď získa zlatistú farbu, prisypeme škoricový cukor a necháme skaramelizovať. Potom prilejeme 50 g roztopeného masla, premiešame a stiahneme z ohňa.

Odstáte cesto na pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme natenko do tvaru obdĺžnika. Potom ho preložíme na múkou poprášenú veľkú kuchynskú utierku. Ruky podložíme pod cesto a smerom od stredu k okrajom pomocou hánok naťahujeme. Hrubé okraje cesta zrežeme.

Celý plát cesta potrieme zvyšným roztopeným maslom. Potom ho posypeme opraženou strúhankou, poukladáme naň hrozno a poprášime cukrom tak, že okraje necháme voľné. Štrúdľu pomocou utierky opatrne zrolujeme. Preložíme ju na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme vajíčkom rozmiešaným so štipkou soli. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 20 minút.

Servírovanie

Štrúdľu podávame posypanú práškovým cukrom a ozdobenú vyšľahanou smotanou na šľahanie s lístkom mäty.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Lidl, Nový Čas Víkend

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




fog, poor visibility
Nástrahy pre vodičov pred Vianocami: Diaľničiari varujú! Na čo si musíte dávať pozor?
Na Lomnický štít tento rok s prenosnou volebnou schránkou nepôjdu.
To snáď nie: PROBLÉMY na Lomnickom štíte! Dlhoročná tradícia v ohrození?
police car with switched on emergency lights
Ďalšie nešťastie pred Vianocami: V tlačeniciach prišlo o život množstvo ľudí! Medzi obeťami sú deti
Princezná Michael z Kentu v strede.
Foto
Obrovské nešťastie: Princezná SPADLA zo schodov v Kensingtonskom paláci! Desivé zranenia
Psychologička Dominika Neprašová a moderátor Šlaci
Novoročné predsavzatia: Ako ich dodržať a naozaj zmeniť svoj život?
Ilustračné foto.
Foto
Slovensko zasiahnu výdatné zrážky! Okrem SNEHU čakajte aj... Počasie spôsobí PROBLÉMY
Ilustračná fotografia.
Foto
Svet športu zasiahla strašná správa: Počas charitatívneho zápasu zomrel len 34-ročný bývalý futbalista
Ilustračné foto
Vedci odhalili DÁTUM, kedy nastane KONIEC sveta: Prezradili, ako sa to stane! Hovoria o MASOVOM vyhynutí
Chronický zápal je nebezpečný
Trápia vás časté zápaly? Venujte im zvýšenú pozornosť: Hrozia trvalé NÁSLEDKY!
Helena Zeťová zomrela vo veku 44 rokov.
Foto
PRVÉ slová otca, ktorý našiel Zeťovú († 44) mŕtvu: TOTO povedal o jej smrti! Susedia hovoria o možnej príčine
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Ako by Slováci volili v decembri?! Aha, kto by SKONČIL pred bránami parlamentu
Vladimir Putin.
Nepokoje v Rusku: V krajine sa množia nebezpečné ÚTOKY! Sila, kto ich pácha