Hoci Alzheimerovu chorobu nemožno vyliečiť, je možné znížiť riziko jej vzniku, a to práve vďaka zdravému životnému štýlu. Hovorí sa, že práve stredomorská strava obsahuje potraviny, ktoré znižujú pravdepodobnosť vzniku demencie. Informuje o tom portál Mirror.
„Môže ovplyvniť pamäť, myslenie a iné duševné schopnosti. Presná príčina Alzheimerovej choroby ešte nie je úplne objasnená, hoci sa predpokladá, že množstvo vecí zvyšuje, alebo naopak znižuje riziko jej vzniku,“ uvádza NHS. Mnohé štúdie totiž ukázali, že strava vo veľkej miere ovplyvňuje schopnosti mozgu. Tieto zistenia viedli k výskumu stravovacích návykov a toho, či môžu mať vplyv aj na demenciu, uvádza Národný inštitút pre starnutie (NIA).
Niektoré potraviny totiž ovplyvňujú biologické mechanizmy, ako oxidačný stres a zápaly, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri rozvoji Alzheimerovej choroby. NIA preto navrhla stredomorskú diétu alebo diétu MIND, ako stravu s najlepšími potravinami, ktoré sú prospešné pre kognitívne schopnosti.