Špagety s mäsovými guľkami a hlivou
Na 2 porcie budeme potrebovať:
- 150 g špagiet
- morskú soľ v mlynčeku
- 300 g mletého morčacieho mäsa
- 5 strúčikov cesnaku
- čerstvý alebo sušený tymian
- čierne korenie v mlynčeku
- olivový olej
- 100 g hlivy ustricovej
- ½ póru
- 100 ml bieleho suchého vína
- 200 g šľahačky (40%)
- 30 g strúhaného parmezánu
Postup:
V kastróle necháme zovrieť osolenú vodu a špagety uvaríme podľa návodu na obale. Medzitým v miske zmiešame mäso, nastrúhaný alebo najemno nasekaný jeden strúčik cesnaku, tymian, soľ, korenie a olej. Zo zmesi tvarujeme malé guľôčky, ktoré opekáme na rozohriatej panvici s olejom. Postupne pridávame na menšie kúsky nakrájanú hlivu, najemno nasekanú polovicu bielej časti póru a nadrobno nakrájané zvyšné štyri strúčiky cesnaku. Podľa potreby pokvapkáme olejom a ochutíme tymianom. Všetko spolu opekáme približne 7 minút. Potom podlejeme vínom a chvíľu povaríme, aby sa z neho odparil alkohol. Následne prilejeme šľahačku, dochutíme soľou a korením a necháme krátko prehriať. Na záver odstavíme a primiešame precedené uvarené špagety.
Servírovanie
Špagety s mäsovými guľkami servírujeme v hlbokom tanieri posypané strúhaným parmezánom a nadrobno nasekanou zvyšnou bielou časťou póru.