Problémy s trávením môžu mať mnohokrát dôvod, ktorý trápi v posledných rokoch čoraz viac ľudí. Tým problémom je histamínová intolerancia (HIT). Je to stav, pri ktorom telo nedokáže správne rozkladať histamín, látku, ktorá sa prirodzene vyskytuje v mnohých potravinách a nápojoch. Histamín je neurotransmiter, ktorý zohráva úlohu v mnohých telesných funkciách, vrátane imunitnej reakcie, tráviacej funkcie a regulácie krvného tlaku.
Príznaky histamínovej intolerancie
Príznaky HIT sa môžu objaviť v priebehu niekoľkých minút až hodín po konzumácii potravín s vysokým obsahom histamínu alebo po vystavení iným spúšťačom, ako sú alkohol, lieky alebo stres. Okrem spomínaných tráviacich ťažkostí, ako je bolesť brucha, nevoľnosť, vracanie, nadúvanie, hnačka či kŕče, medzi ďalšie najčastejšie príznaky HIT patria:
• Kožné problémy: žihľavka, svrbiaca vyrážka, ekzém
• Alergické reakcie: opuch pier, jazyka alebo hrdla, dýchavičnosť, kašeľ, svrbenie očí
• Migrény, bolesti hlavy
• Nízky krvný tlak alebo vysoký krvný tlak
• Srdcové problémy: búšenie srdca, arytmia
• Psychické reakcie: výkyvy nálad, podráždenosť, nervozita, poruchy spánku, úzkosť
• Chronická únava
• Menštruačné problémy
Príčiny histamínovej intolerancie
Histamínová intolerancia môže byť spôsobená niekoľkými faktormi. Dôvodom je zhoršená funkcia enzýmov diaminoxidáza (DAO) a histamin-N-metyltransferáza (HNMT), prípadne vnútorná nadprodukcia histamínu spôsobená alergiami. Príčiny tejto nerovnováhy môžu byť nasledovné:
• Nedostatok enzýmu DAO, ktorý rozkladá histamín, spôsobený genetickou poruchou.
• Nadmerné uvoľňovanie histamínu z mastocytov, ktoré sú typom bielych krviniek.
• Užívanie niektorých liekov, ako sú antidepresíva, lieky znižujúce krvný tlak a ďalšie.
• Gastrointestinálne (GI) poruchy: Histamínová intolerancia zvyčajne pramení z problému ukrytého vo vašich črevách. Preto, ak máte gastrointestinálnu poruchu, je veľmi pravdepodobné, že sa u vás rozvinie HIT. Medzi takéto poruchy patrí napríklad zápalové ochorenie čriev (IBD), Crohnova choroba, potravinové alergie, celiakia, polypy hrubého čreva a ďalšie.
• Potraviny bohaté na histamín. Strava s vysokým obsahom histamínu môže spôsobovať nesprávne fungovanie enzýmov DAO alebo nadmerné uvoľňovanie histamínu.
• Premnoženie baktérií: Keď netrávite jedlo správne, baktérie sa množia, čo má za následok zvýšenú produkciu histamínu. Typické hladiny DAO nedokážu rozložiť zvýšený histamín v tele, čo spôsobí reakciu.
Treba si však uvedomiť, že histamínová intolerancia nie je potravinovou alergiou. Zatiaľ čo alergickú reakciu organizmu vyvoláva nesprávna reakcia imunitného systému na alergény, v prípade histamínovej intolerancie ide o nerovnováhu medzi histamínom a enzýmom DAO.
Diagnostika histamínovej intolerancie
Diagnóza HIT môže byť náročná, pretože príznaky sú podobné príznakom iných stavov, ako sú potravinové alergie a intolerancie. Neexistuje jednoznačný test.
Lekár môže vykonať krvný test na stanovenie hladiny DAO alebo môže odporučiť vylúčenie potravín s vysokým obsahom histamínu z jedálnička na skúšobnú dobu, aby zistil, či sa príznaky zlepšia.
Liečba histamínovej intolerancie
Liečba HIT je zameraná na zníženie príjmu potravín s vysokým obsahom histamínu a na zvýšenie hladiny DAO.
Diéta s nízkym obsahom histamínu je základom liečby HIT. Diéta by mala vylúčiť potraviny s vysokým obsahom histamínu, ako sú:
• Fermentované potraviny, ako sú kyslá kapusta, uhorky, syry, kvasnice, víno a pivo.
• Ryby a morské plody, najmä ak nie sú čerstvé.
• Spracované a údené výrobky z mäsa.
• Ovocie a zelenina, ako sú paradajky, baklažán, grapefruity, brokolica a špenát.
• Arašidy, oriešky a semená.
• Alkohol a niektoré ďalšie nápoje, ako je čierny čaj či energetické nápoje.
Okrem nízko histamínovej diéty sa pri liečbe HIT využívajú antihistaminiká, či doplnky obsahujúce enzým DAO.
Probiotiká ako pomoc pri liečbe HIT
To, že histamínová intolerancia má pôvod v čreve, dokazuje viacero výskumov. Preto jeho správne fungovanie je veľmi dôležité. Zdravie vašich čriev závisí od vášho črevného biomu. Tieto mikroskopické baktérie koexistujú vo vašom tráviacom trakte a pomáhajú vášmu telu rozkladať a spracovávať potraviny. Niektoré kmene prospešných črevných baktérií, súhrnne známe ako probiotiká, vykazujú vlastnosti zvyšujúce histamín, zatiaľ čo iné ponúkajú účinky na zníženie histamínu.
Navyše výskumy jasne ukazujú, že probiotiká znižujú zápaly čriev a pomáhajú riešiť infekcie, ktoré zvyšujú histamínovú intoleranciu. Preto komplexné riešenie histamínovej intolerancie a tráviacich ťažkostí sa skrýva vo vhodnej kombinácii probiotík a iných účinných látok. Veľkou pomocou pre ľudí trpiacich HIT je napríklad nápoj z akáciovej vlákniny ioy.GOOD GUT. Ide o komplex biologicky aktívnych látok a akáciovej vlákniny. Tento výnimočný produkt revitalizuje bunky, ktoré vystielajú vnútornú časť čreva (zápalom vyvolané zmeny), ozdravuje mikrobiotu, znovu obnovuje rovnováhu zápal vyvolávajúcich a protizápalových signálov a znižuje príjem stravy.
ioy.GOOD GUT okrem toho zlepšuje spánok, zvyšuje ochranu pred ochoreniami srdca a ciev, znižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje peristaltiku (pohyblivosť čreva),zmierňuje únavu a depresiu. Podporuje tak nielen vaše zdravé trávenie, ale prispieva tak k celkovej pohode a k zdraviu vášho organizmu.