Stačí, ak si každý deň doprajete šálku nesladeného nápoja z čajových lístkov. Platí to najmä pre čierny čaj, ktorý pred sušením prechádza mikrobiálnou fermentáciou.
Vo veľkej epidemiologickej štúdii bolo každodenné pitie čaju spojené so zvýšením vylučovania glukózy močom a znížením inzulínovej rezistencie, čo naznačuje nižšiu pravdepodobnosť vzniku prediabetu a cukrovky 2. typu. U ľudí s cukrovkou sa glukóza často reabsorbuje späť do krvi pri filtrácii krvi obličkami.
"Naše zistenia naznačujú ochranné účinky zvyčajného pitia čaju na reguláciu hladiny cukru v krvi prostredníctvom zvýšeného vylučovania glukózy močom, zlepšenia inzulínovej rezistencie, a tým aj lepšej kontroly hladiny cukru v krvi," hovorí hlavný autor štúdie profesor Tongzhi Wu z University of Adelaide.