Blíži sa jeseň, a to znamená, že bude rásť aj popularita teplých nápojov, ako sú káva a čaj. Aj v našich končinách sa na jeseň stáva populárna káva s príchuťou tekvice. Či už ide o latté alebo capuccino. Ako vlastne táto káva s príchuťou tekvice vznikla?
Tzv. Pumpkin Spice Latte vzniklo v USA a stalo sa tak presne pred dvoma desaťročiami. Tekvicové latté má na svedomí kaviarenská sieť Starbucks, ktorá v roku 2003 hľadala novú príchuť pre svojich zákazníkov. Peter Dukes, vtedajší šéf produktového tímu Starbucks Espresso, hľadal svoj ďalší hviezdny nápoj. Niečo s jesennou tematikou, ktoré nadviaže na trhák Peppermint Mocha.
Prieskum zaslaný potenciálnym zákazníkom výrazne odrážal preferenciu čokoládových a karamelových nápojov. Prečo teda Dukes a jeho tím šli s tekvicou? Chuť získala vysoké skóre pre dôležitú kvalitu: „jedinečnosť“.
V priebehu niekoľkých nasledujúcich mesiacov sa chuťoví majstri Starbuck pustili do práce na zdokonaľovaní receptu. Dali si sústo z tekvicového koláča a dúšok horúceho espressa, aby videli, ako sa chute spojili. Konečný recept vyžadoval espresso, tekvicovú korenistú omáčku a spenené mlieko a bol pokrytý šľahačkou a polevou na tekvicový koláč. Nápoj bol predstavený len v 100 washingtonských obchodoch. „Počas prvého týždňa trhového testu sme vedeli, že máme víťaza,“ uviedol Dukes. Na jeseň roku 2004 bol nápoj uvedený na trh a zvyšok je už história.