Kuracie frikasé s bielou fazuľou
Na 4 porcie budeme potrebovať:
- 1 kg kuracích stehenných rezňov
- 250 g suchej bielej fazule (namočenej cez noc)
- 2 - 3 bobkové listy
- morskú soľ v mlynčeku
- 4 stonky stonkového zeleru
- 2 mrkvy
- bio olivový olej
- čierne korenie v mlynčeku
- hladkú múku
- 1 cibuľu
- 5 strúčikov cesnaku
- čerstvú šalviu
- 500 ml teplého zeleninového vývaru
- 250 ml smotany na šľahanie (33%)
- 1 hrsť petržlenovej vňate
- 1 citrón
- 2 francúzske bagety
- 1 lyžicu masla
Postup:
Fazuľu uvaríme v osolenej vode spolu s bobkovými listami domäkka. Potom ju scedíme a necháme odkvapkať. Umytý a očistený zeler a mrkvu nakrájame na približne rovnako veľké hranolčeky. Zeleninu orestujeme v hrnci na troche olivového oleja. Kuracie stehenné rezne osolíme, okoreníme a obalíme v hladkej múke. Opečieme ich v hrnci spolu s mrkvou a so stonkovým zelerom. Po chvíli k nim pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, 4 strúčiky cesnaku a nahrubo nasekané lístky šalvie. Opekáme, kým mäso nezíska zlatohnedú farbu. Podlejeme teplým vývarom, pridáme uvarenú scedenú fazuľu a smotanu. Varíme pod pokrievkou na miernom plameni približne 20 minút domäkka. Na záver pridáme nasekanú petržlenovú vňať a citrónovú šťavu. Bagety nakrájame na plátky a opečieme ich na rozpálenej panvici na troche olivového oleja dozlatista. Zľahka potrieme cesnakom a maslom.
Servírovanie
Frikasé podávame v hlbokom tanieri s dochrumkava opečenou bagetou.