Králičia polievka s bielou fazuľou
Na 4 porcie budeme potrebovať:
- 600 g králičích dielov
- olivový olej
- 2 petržleny
- 1/3 zeleru
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 cibuľu
- 1 pór
- 3 zemiaky
- morskú soľ v mlynčeku
- čierne korenie v mlynčeku
- 3 bobkové listy
- 200 g suchej bielej fazule (namočenej cez noc)
- čerstvú petržlenovú vňať
- 250 ml smotany na šľahanie (33%)
- 50 g masla
- 2 francúzske bagety
- 1 štipľavú papričku
Postup:
Vo väčšom hrnci rozohrejeme olivový olej, na ktorom orestujeme nakrájanú zeleninu - petržlen a zeler na menšie kúsky, cesnak na plátky a cibuľu nahrubo. Po chvíli pridáme bielu časť póru (zelenú si odložíme na neskôr) nakrájané na väčšie kúsky a zemiaky nakrájane na kocky. Zeleninu ochutíme soľou, čiernym korením a bobkovým listom. Za občasného miešania restujeme na miernom ohni asi 5 minút. Potom pridáme scedenú bielu fazuľu a podlejeme približne 2 l vody. Umyté a osušené králičie diely rozdelíme na menšie kúsky a pridáme do polievky. Zelenú časť póru a stonky petržlenovej vňate zviažeme spolu pomocou kuchynského špagátu. Viazaničky pridáme do polievky a podľa potreby ju osolíme a okoreníme. Varíme ju na miernom ohni pod pokrievkou približne 1 hodinu, kým fazuľa a mäso nezmäknú. Z uvarenej polievky vyberieme viazaničky póru, bobkové listy a kúsky mäsa. Rozmixujeme ju na hladký krém a vrátime späť na oheň. Pridáme smotanu, maslo a necháme prejsť varom. Medzitým nakrájame bagety na plátky. Opečieme ich na rozpálenej grilovacej panvici na troche olivového oleja dochrumkava. Kým sa bagety opečú, oberieme králičie mäso od kostí a nakrájame ho na menšie kúsky.
Servírovanie
Do hlbokého taniera naservírujeme porciu králičej polievky. Pridáme kúsky králičieho mäsa, ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou a štipľavou papričkou, ktorú sme zbavili semienok. Na záver pokvapkáme olivovým olejom. Podávame s chrumkavými bagetkami.