Pod jednou strechou sa v piatok a v sobotu stretnú profesionáli a odborníci zo sveta gastronómie, aby si navzájom vymenili cenné poznatky a inšpirovali sa navzájom vo svojej práci. Ich umenie bude môcť spoznať a ochutnať široká verejnosť. „Slovenská gastronómia sa za posledné roky posunula vpred. Mladí šéfkuchári, ktorí získali skúsenosti v renomovaných reštauráciách po celom svete, sa v súčasnosti postupne vracajú na našu scénu. Som veľmi rád, že môžeme priniesť festival slovenskej gastronómie METRO GUSTO, ktorý bude ukážkou týchto schopností. Zároveň sme hrdým generálnym partnerom tak renomovanej súťaže akou je BOCUSE D‘OR,“ hovorí Romain Vincent, generálny riaditeľ METRO Slovakia a pokračuje: „S nadšením budem sledovať ako 4 tímy zabojujú o postup do európskeho kola v nórskom Trondheime v roku 2024.“
„Ešte pred letnou sezónou chýbalo v ‚gastre‘ viac ako 10 000 zamestnancov. Preto sú podujatia tohto typu mimoriadne dôležité. Dnes viac ako kedykoľvek predtým potrebujeme verejnosti ukázať, že práca ľudí v tomto segmente je zaujímavá, atraktívna a aj mimoriadne dôležitá pre ekonomiku,“ vysvetľuje Vojto Artz, šéfkuchár METRO Slovakia a prezident Slovenského zväzu cukrárov a kuchárov a dodáva: „HoReca segment je reťaz na seba naviazaných profesií. Nie sú to len kuchári, a cukrári, ale aj pekári, vinári, pivári, rôzni technológovia, výrobcovia, pestovatelia a mnohí ďalší.“ Preto je cieľom festivalu slovenskej gastronómie METRO GUSTO dostať túto tému bližšie k ľuďom. Hovoriť o trendoch, zaujímavých kombináciách, o snúbení jedla s vínom.
Národné kolo gastronomického Oscara
Festival slovenskej gastronómie METRO GUSTO okrem iného prináša aj podujatie BOCUSE D‘DOR SLOVAKIA 2023. Ide o najslávnejšiu súťaž kuchárskeho umenia na svete, ktorá sa rozrástla v priebehu svojej viac ako 36 ročnej existencie na všetky kontinenty a je považovaná za gastronomického Oscara. Stretne sa tu špička slovenskej gastronómie a zaujímaví zahraniční hostia. Štyri súťažné tímy si 13.10. zmerajú svoje sily a schopnosti v národnom kole. Na prípravu a prezentáciu menu budú mať súťažné tímy viac ako 5 hodín.
„Už tretíkrát budeme mať možnosť prezentovať kuchárske umenie slovenských kuchárov na medzinárodnej úrovni. Najlepší tím z národného kola postupuje do európskeho kola súťaže. Z európskeho finále potom postúpi 12 krajín do svetového finálového kola, kam sa každý druhý rok prebojuje 24 najlepších z celého sveta. Tím reprezentuje svoju krajinu, nie reštauráciu, či hotel. Ocitne sa v medzinárodnom gastronomickom ringu a bude bojovať za najprestížnejšie ocenenie, ktoré môže kuchár získať,“ konštatuje Peter Duranský, prezident BOCUSE D‘DOR SLOVAKIA.