Ako správne skladovať potraviny v chladničke? Nákup vydrží čerstvý, ak dodržíte tieto pravidlá!
26. 6. 2014, 16:00 (aktualizované: 29. 5. 2020, 12:32)

Zdroj: anc
Aj obyčajná chladnička má svoje pravidlá. Ak chcete, aby fungovala čo najlepšie, nehádžte do nej potraviny len tak ledabolo.

Zdroj: anc

Zdroj: gorenje

Zdroj: anc
Galéria k článku
Správnym skladovaním v jednotlivých častiach chladničky dokážete predĺžiť čerstvosť potravín. Naopak, niektoré potraviny do nej nepatria. Aké sú základné pravidlá skladovania potravín v chladničke a ako ich správne zmrazovať?
Základom správneho chladenia je skutočnosť, že v jednotlivých častiach chladničky je rôzna teplota. Ak chcete predĺžiť životnosť uskladnených dobrôt, je potrebné zvoliť pre každú potravinu vhodné miesto. V nesprávne chladených potravinách sa totiž môže vytvárať histamín. Ten má neblahý vplyv na ľudské zdravie a spôsobuje vážne alergické reakcie.
Horná časť (8 °C)
- víno, maslo
Stredná časť (3 až 5 °C)
- mliečne výrobky
- dezerty
- varené jedlá
- nealkoholické nápoje
- pivo
Spodná časť (0 až 2 °C) „nulová zóna“
- čerstvé mäso
- mäsové výrobky
- ryby
Dolné zásuvky (3 °C)
- ovocie a zelenina
- niektoré chladničky sú vybavené aj LED osvetlením, ktoré predlžuje fotosyntézu, čím si zachovávajú vitamíny a antioxidanty
Police vo dverách (5 až 8 °C)
- vo vrchnej časti: maslo,vajcia, syr
- v spodnej časti: nápoje a plechovky
Tipy na správne chladenie
1. Chladničku neprepĺňajte
- medzi jednotlivými potravinami udržiavajte voľné medzery
- zabezpečíte tak prúdenie chladného vzduchu, ktoré udrží potraviny dlhšie čerstvé
TIP: v chladničke skladujte aj kávu, ktorá si tak zachová výraznú arómu
- počas letných mesiacov nastavte chladničku na nižšiu teplotu ako v zime
3. Pozor na teplé jedlo
- do chladničky nikdy nedávajte ešte teplé jedlo
- teplo sa totiž prenesie aj na okolité potraviny
- zvyšujete zároveň spotrebu chladničky a riskujete, že potraviny sa pokazia
4. Všetko do nej nepatrí
- niektorým potravinám chladenie vôbec neprospieva
- svoju kvalitu v nej strácajú paradajky, uhorky, exotické ovocie a chlieb
5. Metóda FIFO
- osvojte si systém (prvý dnu - prvý von)
- nakúpené potraviny ukladajte až za potraviny, ktoré už sú v chladničke uložené
- zachovaním tejto postupnosti znížite množstvo vyhodených jedál, ktoré prekročili dátum spotreby
6. Surové mäso patrí dole
- čerstvé mäso si najdlhšie udrží kvalitu, ak ho dáte do vzduchotesnej nádoby na najspodnejšiu poličku
TIP: mäso vydrží čerstvé dlhšie, ak ho zalejete olejom
7. Malé porcie
- vykostite si mäso, naporciujte ho a zmrazte ho
- po vybratí z mrazničky budete môcť mäso či zeleninu priamo pripraviť
8. Zmrazte ju rýchlo
- surové potraviny sa najlepšie zmrazujú vo vreckách
- zabalené ovocie a zeleninu oprite o stenu mrazničky pre rýchle zmrazenie
Pri mrazení je dôležitá správna teplota
Mgr. Jana Lobodášová, Gorenje Slovakia
- základným predpokladom je nastavenie teploty minimálne na -18 °C
- označte mäso, o aký druh ide
- maximálne odporúčaná lehota skladovania pečiva sú 3 mesiace
- ovocie, zeleninu a mäso nechajte zmrazené najviac 10 mesiacov
Autor: © Nový Čas