Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ako správne skladovať potraviny v chladničke? Nákup vydrží čerstvý, ak dodržíte tieto pravidlá!

Ako správne skladovať potraviny v chladničke? Nákup vydrží čerstvý, ak dodržíte tieto pravidlá!

Zdroj: anc

Reklama

Aj obyčajná chladnička má svoje pravidlá. Ak chcete, aby fungovala čo najlepšie, nehádžte do nej potraviny len tak ledabolo.

Správnym skladovaním v jednotlivých častiach chladničky dokážete predĺžiť čerstvosť potravín. Naopak, niektoré potraviny do nej nepatria. Aké sú základné pravidlá skladovania potravín v chladničke a ako ich správne zmrazovať?

Základom správneho chladenia je skutočnosť, že v jednotlivých častiach chladničky je rôzna teplota. Ak chcete predĺžiť životnosť uskladnených dobrôt, je potrebné zvoliť pre každú potravinu vhodné miesto. V nesprávne chladených potravinách sa totiž môže vytvárať histamín. Ten má neblahý vplyv na ľudské zdravie a spôsobuje vážne alergické reakcie.

Horná časť (8 °C)

  • víno, maslo

Stredná časť (3 až 5 °C)

  • mliečne výrobky
  • dezerty
  • varené jedlá
  • nealkoholické nápoje
  • pivo

Spodná časť (0 až 2 °C) „nulová zóna“

  • čerstvé mäso
  • mäsové výrobky
  • ryby

Dolné zásuvky (3 °C)

  • ovocie a zelenina
  • niektoré chladničky sú vybavené aj LED osvetlením, ktoré predlžuje fotosyntézu, čím si zachovávajú vitamíny a antioxidanty

Police vo dverách (5 až 8 °C)

  • vo vrchnej časti: maslo,vajcia, syr
  • v spodnej časti: nápoje a plechovky

Tipy na správne chladenie

1. Chladničku neprepĺňajte

  • medzi jednotlivými potravinami udržiavajte voľné medzery
  • zabezpečíte tak prúdenie chladného vzduchu, ktoré udrží potraviny dlhšie čerstvé

TIP: v chladničke skladujte aj kávu, ktorá si tak zachová výraznú arómu

2. Správna teplota

  • počas letných mesiacov nastavte chladničku na nižšiu teplotu ako v zime

3. Pozor na teplé jedlo

  • do chladničky nikdy nedávajte ešte teplé jedlo
  • teplo sa totiž prenesie aj na okolité potraviny
  • zvyšujete zároveň spotrebu chladničky a riskujete, že potraviny sa pokazia

4. Všetko do nej nepatrí

  • niektorým potravinám chladenie vôbec nepros­pieva
  • svoju kvalitu v nej strácajú paradajky, uhorky, exotické ovocie a chlieb

5. Metóda FIFO

  • osvojte si systém (prvý dnu - prvý von)
  • nakúpené potraviny ukladajte až za potraviny, ktoré už sú v chladničke uložené
  • zachovaním tejto postupnosti znížite množstvo vyhodených jedál, ktoré prekročili dátum spotreby

6. Surové mäso patrí dole

  • čerstvé mäso si najdlhšie udrží kvalitu, ak ho dáte do vzduchotesnej nádoby na najspodnejšiu poličku

TIP: mäso vydrží čerstvé dlhšie, ak ho zalejete olejom

7. Malé porcie

  • vykostite si mäso, naporciujte ho a zmrazte ho
  • po vybratí z mrazničky budete môcť mäso či zeleninu priamo pripraviť

8. Zmrazte ju rýchlo

  • surové potraviny sa najlepšie zmrazujú vo vreckách
  • zabalené ovocie a zeleninu oprite o stenu mrazničky pre rýchle zmrazenie

Pri mrazení je dôležitá správna teplota

Mgr. Jana Lobodášová, Gorenje Slovakia

  • základným predpokladom je nastavenie teploty minimálne na -18 °C
  • označte mäso, o aký druh ide
  • maximálne odporúčaná lehota skladovania pečiva sú 3 mesiace
  • ovocie, zeleninu a mäso nechajte zmrazené najviac 10 mesiacov

Autor: © Nový Čas

Vyberáme pre Vás niečo viac