Pečená kačka na červenom víne s mandľami a so zemiakovou kašou
Na 4 porcie potrebujeme:
- 1 celú kačicu
- soľ
- mleté čierne korenie
- 0,5 l červeného suchého vína
- 6 bobkových listov
- 1,5 kg zemiakov
- 125 g masla
- olivový olej
- 2 lyžice hladkej múky
- 3 lyžice ríbezľového džemu
- šťavu z ½ citróna
- 100 g mandlí
- 2 zväzky lahôdkovej cibuľky
Postup:
Kačica
Kačku deň vopred osolíme a necháme odležať v chladničke. Na druhý deň ju preložíme na plech, okoreníme, podlejeme vínom, pridáme bobkové listy a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 2 hodiny. Počas pečenia polievame výpekom.
Zemiakové pyré
Očistené zemiaky nakrájame na menšie kúsky a varíme vo vriacej osolenej vode. Na panvici roztopíme 55 g masla s olejom. Zemiaky precedíme a trochu vody z nich odložíme. Rozmixujeme ich, prilejeme maslo s olejom a podľa potreby odloženú vodu. Vymiešame kašu a osolíme.
Zápražka
V panvici s olejom roztopíme 55 g masla, prisypeme múku a restujeme, kým zápražka získa zlatistú farbu. Omáčku z kačice precedíme a privedieme do varu. Lyžicou pozbierame tuk, aby nebola príliš mastná. Pridáme džem, rozmiešame metličkou a zahustíme zápražkou. Dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Na miernom ohni varíme približne 5 minút. Na suchej panvici opečieme mandle, ktoré potom nasekáme a preložíme do misky. Na panvicu dáme olej s lyžicou masla, na ktorom sprudka orestujeme biele časti cibuľky.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme kašu s kačkou. Pridáme orestované cibuľky, prelejeme omáčkou a dozdobíme nasekanou zelenou časťou cibuľky a mandľami.