Vysoko priemyselne spracované potraviny môže človek rozpoznať tak, že obsahujú ingrediencie, ktoré zvyčajne ľudia nemajú v kuchyni. Ďalším znakom je, že tieto potraviny obsahujú vysoké množstvo rafinovaných sacharidov a pridaných tukov, a mnohokrát obe tieto zložky naraz, ako práve čokoládové tyčinky. Naproti tomu nespracované alebo málo spracované potraviny ako napríklad jablko či losos majú menší podiel sacharidov a tukov a málokedy obsahujú oboje zároveň.
Závislosť sa môže potenciálne prejaviť aj pri jedle, ktoré si človek sám vyrobí, ako sú napríklad domáce sušienky. Tie totiž zvyčajne obsahujú cukor a maslo, teda sacharidy a tuky. Človek ale málokedy zje celý plech domácich sušienok na posedenie. Naproti tomu u sušienok predávaných v obchode, ktoré sú propagované reklamou a ich získanie človeka nestojí toľko úsilia, skôr hrozí závislosť. "Nepodceňujte faktor pohodlia. Keby som si mala sama vyrábať čokoládu alebo pizzu, tak by som ich asi tak často nejedla," podotýka Gearhardtová.