Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.10.2023 00:00 | PR články
PR článok

Dron v nesprávnych rukách môže byť veľmi nebezpečný

Pri pilotovaní dronov je dôležité dodržiavať základné bezpečnostné pravidlá.

Ešte nedávno si väčšina z nás pri slove dron predstavovala malé lietajúce hobby hračky určené na voľný čas a zábavu. Vojna na Ukrajine toto naše vnímanie postupne mení a dnes vieme, že bezpilotné lietadlá, ľudovo nazývané drony, môžu predstavovať aj významné bezpečnostné riziko. Drony takisto dokážu pomôcť aj pri širokom spektre najrôznejších komerčných aktivít.

Aj na slovenskej oblohe lieta čoraz viac bezpilotných lietadiel. Iba málokto však vie, že aj lietanie s dronmi má svoje pravidlá, ktorých cieľom je v prvom rade bezpečnosť. Je preto mimoriadne dôležité zabezpečiť lietanie dronov vo vzdušnom priestore tak, aby bolo bezpečné tak pre posádky a pasažierov lietadiel, ako aj pre obyvateľov na zemi. Drony sú podľa odborníkov budúcnosťou letectva a v roku 2050 sa bude v európskom vzdušnom priestore pohybovať viac ako 7 miliónov dronov. Ich bezpečné začlenenie do vzdušného priestoru je preto nevyhnutné. Viac o tejto zaujímavej téme nám povie Štefan Dusza, vedúci odboru bezpilotných lietadiel štátneho podniku Letové prevádzkové služby Slovenskej republiky.

Otvoriť galériu

Podľa odhadov lieta na Slovensku pravidelne niekoľko tisíc dronov. V čom môžu byť tieto drony nebezpečné?

Žiaľ, nie všetci piloti dronov vedia, že aj lietanie s dronmi má svoje pravidlá. V prípade, ak sú tieto drony prevádzkované v rozpore s aktuálnymi predpismi, tak môže dôjsť ku stretu s iným používateľom vzdušného priestoru, to znamená s pilotovaným lietadlom, vrtuľníkom alebo iným dronom. Takýto stret by mohol mať až fatálne následky a spôsobiť leteckú nehodu. To je veľmi významné riziko, ktoré vzniká vo vzdušnom priestore. Zároveň je však potrebné uviesť, že takýto stret by mohol mať dopady aj na hodnoty umiestnené na zemskom povrchu, a to najmä život a zdravie ľudí. Nemôžeme zabúdať ani na prípady zlyhania pilota dronu, resp. technické zlyhanie samotného dronu, v ktorých síce nedôjde k priamemu stretu s iným používateľom vo vzdušnom priestore, ale fatálne následky môže mať aj pád dronu na zemský povrch.

Aké základné pravidlá by mali ich piloti dodržiavať?

Piloti by mali poznať všeobecné pravidlá, ktoré sa týkajú prevádzky dronov vo vzdušnom priestore Slovenskej republiky. Hlavne by mali dodržiavať pravidlá týkajúce sa minimálnych vzdialeností od nezúčastnených osôb na prevádzke dronu a vertikálne a horizontálne limity stanovené týmito právnymi predpismi. Taktiež je dôležité počas letu dodržiavať priamy vizuálny kontakt s dronom a preventívne sledovať okolie jeho prevádzky vo vzdušnom priestore a pod ním na zemi, aby mal pilot dostatok času na riešenie rizík, ktoré by mohli počas prevádzky dronu nastať. Takýmto spôsobom vieme predísť vyššie uvedeným rizikám.

Otvoriť galériu

Ako sa dá zabrániť tomu, aby drony lietali v blízkosti letísk?

Vo všeobecnosti je možné povedať, že aktuálne pravidlá prevádzky určujú horizontálne a vertikálne limity, v ktorých je možné prevádzkovať dron v blízkosti riadených aj neriadených letísk. Dôležité je, aby sa tieto pravidlá prevádzky dodržiavali, a to najmä z dôvodu, že v blízkosti letísk sa nachádza veľa iných používateľov vzdušného priestoru – lietadiel. Tieto pravidlá sa však často porušujú, čo spôsobuje vyššie uvedené riziká.

Podľa aktuálnych právnych predpisov môžu hobby piloti lietať v rámci tzv. riadeného okrsku letiska (CTR) max. vo výške 30 m nad zemským povrchom. Čo sa týka letov v tesnej blízkosti letiska platí, že hobby piloti nemôžu letieť vo vzdialenosti menšej 5,6 km od referenčného bodu letiska. Tieto pravidlá neplatia pre profesionálnych, certifikovaných pilotov dronov. Títo môžu letieť v CTR aj vyššie ako 30 m nad zemských povrchom a bližšie ako 5,6 km od referenčného bodu letiska, avšak za podmienky, že ich let je koordinovaný so stanovišťom riadenia letovej prevádzky.

Prevádzke dronov, ktorá sa vykonáva v rozpore s právnymi predpismi, sa dá v teoretickej rovine zabrániť tzv. antidronovými systémami, ktoré slúžia na elimináciu dronov.

Existujú aj nejaké globálne svetové alebo európske pravidlá pre lietanie dronov?

Problematika dronov je komplexne regulovaná prostredníctvom právnych predpisov EÚ. Nie všetky však sú v dnešných dňoch implementované do národnej právnej úpravy.

Otvoriť galériu

Využitie dronov na komerčné účely zažíva vo svete prudký rozmach, na čo všetko je ich možné využívať a na aké účely sa využívajú na Slovensku?

Využitie dronov je veľmi rozmanité, od poľnohospodárstva cez rôzne inšpekčné služby v energetike, doručovacie služby až po využitie v zdravotníctve. Na umožnenie takéhoto využitia však potrebujeme vytvoriť podmienky na vykonanie pravidelnej prevádzky aj mimo priameho vizuálneho kontaktu medzi pilotom a dronom, ktoré je možné dosiahnuť vďaka integrovaniu technologických riešení na manažment prevádzky dronov, ktoré zatiaľ na Slovensku nemáme, ale intenzívne sa na nich pracuje.

Kde vie využívať drony štátny podnik Letové prevádzkové služby Slovenskej republiky?

Štátny podnik Letové prevádzkové služby Slovenskej republiky je aj prevádzkovateľom leteckých pozemných zariadení, ktoré slúžia na presné určovanie polohy lietadiel vo vzdušnom priestore počas ich preletu, ako aj počas ich pristávania na jednotlivé medzinárodné letiská umiestnené na území SR. Počas života týchto zariadení je potrebné tieto zariadenia merať/kalibrovať a overovať ich funkčnosť. V prípade vybavenia dronu vhodným meracím prístrojom, je dron veľmi efektívnym prostriedkom na takéto kalibračné merania.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dym stúpa z miesta izraelského leteckého útoku na štvrť Dahíjeh, na južnom predmestí Bejrútu 16. októbra 2024.
Vo vojne v Gaze nastal zlom! Svet reaguje: Príde nová fáza konfliktu?
Vodca palestínskeho militantného hnutia Hamas Jahjá Sinwár.
Zabili vodcu Hamasu! Kamery odhalili niečo nečakané
Ján podľahol vážnym zraneniam po páde z balkóna.
Foto
Tragédia vo futbalovej rodine: Skočil Ján († 37) pred zrakmi rodičov po priznaní viny?! Prehovoril sused, ktorý všetko videl
Herec Braňo Deák sa v bielej farbe cítil ako doma.
Úprimné priznanie Braňa Deáka: V tomto som úplne ako ŽENA! Takého chlapa by chcela doma každá
Tomášovi hrozí v prípade dokázania viny 25 rokov väzenia až doživotie.
Foto
Jozefa († 70) a Vieru († 69) mal zavraždiť vlastný syn: Podrezal otca a udusil matku?! Strašné, čo sa dialo v dome hrôzy
Na miesto priletel záchranársky vrtuľník, žiaľ, zbytočne.
Tragická SMRŤ robotníka († 36) vo výkope: Vyhrabávali ho takmer HODINU! Smutné priznanie hasiča
Payne mal už v minulosti problémy s užívaním návykových látok.
Foto
Mrazivé POSLEDNÉ chvíle pred smrťou Liama Payna († 31): Znepokojivý telefonát na núdzovú linku a...
Helio môže byť na svoju prácu patrične hrdý.
Foto
Brazílčan za 21 rokov vybudoval mestskú džungľu: Padne vám sánka, koľko stromov SÁM vysadil!
Hlava štátu doteraz najvýraznejšie skritizovala kabinet Roberta Fica.
Foto
Štátne inštitúcie si v čase konsolidácie kráľovsky PRILEPŠIA: Prezidentský palác, SIS a... Ako to vysvetľujú?!
Prezident USA Joe Biden
Prišiel čas UKONČIŤ vojnu v Gaze, vyhlásil Biden: Do Izraela má namierené šéf americkej diplomacie
Lídri EÚ počas summitu EÚ v Bruseli.
Lídri vyzývajú Európsku komisiu na zmeny v nelegálnej migrácii: Žiadajú NALIEHAVÉ návrhy
Female scientist working in the CDC laboratory.
Vedcom sa podarilo čosi nevídané: Podarí sa oživiť dávno vyhynutý druh? Vo veci nastal kľúčový posun