Tento starobylý nápoj sa vyrábal z plodov hlohu, čínskeho divého hrozna, ryže a medu a je najstarším známym kvaseným nápojom v histórii, starším dokonca ako víno. Na jeho výrobu sa mlela kukurica a zvlhčovala sa tak, aby sa škrob v nej premenil na skvasiteľné cukry ešte predtým, ako sa pridali do piva.
Aj história ukazuje, že konzumácia alkoholu pomáhala ľuďom k väčšej komunikatívnosti a otvorenosti. Podporovala rozvoj jazyka, dokonca aj umenia či náboženstva. Alkohol totiž znižuje zábrany a umožňuje ľuďom cítiť sa duchovnejšie.
Podľa nájdených papyrusov sa predpokladá, že Egypťania začali variť pivo približne 5 000 rokov pred Kristom. Vyrábali ho tepelným spracovaním datlí, ale aj z granátových jabĺk a rôznych pôvodných bylín. Približne v roku 3150 pred n. l. Egypťania dodávali pivo z pivovarov robotníkom, ktorí stavali pyramídy v Gíze.