Predpokladá sa, že primitívne kultúry v Mezopotámii mohli variť slad z jačmenných zvyškov už 10 000 rokov pred naším letopočtom. Neexistujú však o tom žiadne záznamy. Najstarší dôkaz o pití piva pochádza zo severnej Číny spred 9 000 rokov.
Nakoniec sa pivo dostalo z Blízkeho východu do Európy, kde hojnosť úrody jačmeňa poskytovala pivovarníkom množstvo surovín. Odborníci najnovšie našli dôkazy o varení piva v Grécku v bronzovej dobe. Výskumníci sa domnievajú, že títo pravekí ľudia sa radi zabávali, pričom na hostinách popíjali alkoholické nápoje.
Otvoriť galériu
Dialo sa tak počas celého roka, nielen v období dozrievania hrozna. Považovali pivo nielen za výživné, ale aj za bezpečnú alternatívu pitnej vody. V stredoveku sa sladový jačmeň stal hlavným zdrojom kvaseného cukru.
Egypťania vyrábali pivo z datlí a granátových jabĺk.
Zdroj: getty images