Napríklad pridáte ovocie a zeleninu na váš tanier. Doprajete si krátku prechádzku na čerstvom vzduchu. Alebo pôjdete spať pred polnocou. Neznie to vôbec zložito, však?
„S príchodom sychravých jesenných dní sa zvyšuje riziko ochorenia na chrípku či nádchu. Obranyschopnosť organizmu si však môžeme podporiť aj pestrou a vyváženou výživou. Bohatým obsahom ochranných látok sa vyznačuje najmä ovocie a zelenina. Preto by mali byť súčasťou takmer každého denného pokrmu,“ vysvetľuje odborníčka na výživu Doc. MUDr. Katarína Babinská, PhD., MSc.
Viac ovocia a zeleniny na našom tanieri
Aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča zjesť minimálne 400 g čerstvého ovocia a zeleniny za deň, ideálne v piatich menších dávkach. Zo štatistík vieme, že takmer polovica slovenských dospelých denne prijme menej ako jeden kus. Nečudujme sa preto, že nám chýba vláknina a vitamíny.
Konzumácia ovocia a zeleniny pritom podľa odborníkov preukázateľne znižuje pravdepodobnosť vzniku obezity, srdcovo-cievnych ochorení, cukrovky 2. typu a rôznych druhov rakoviny. Začnite ich pridávať ku každému jedlu, v surovom alebo varenom stave, a stavte na pestrosť. Výborným tipom na sychravé jesenné dni sú zeleninové nátierky či ovocné smoothie.
V Kauflande nájdete počas celého roka viac ako 320 druhov ovocia a zeleniny, vrátane takých „vychytávok“, ako sú extra sladké rajčiny Adorion a jabĺčka zo slovenských fariem.
Mliečne výrobky jedzte každý deň
Mlieko a mliečne výrobky obsahujú dôležité živiny ako bielkoviny, vápnik, ďalšie minerály a stopové prvky. Nízky príjem vápnika, spojený s nízkou hladinou vitamínu D v krvi, súvisí s nižšou minerálnou hustotou kostí. Nedostatok bielkovín zase môže stáť za oslabením organizmu. Pozor - niektoré syry, smotana, maslo či šľahačka môžu mať vyšší obsah tuku, tie jedzte radšej s mierou. Mliečne výrobky s nižším obsahom tuku a bez pridaného cukru si naopak doprajte čo najčastejšie.
Pridajte aj celozrnné obilniny
Ak ste sa doteraz chlebu v strachu o svoju líniu vyhýbali, nerobte to. Stavte na kvalitu a preferujte celozrnné pečivo, chlieb, cestoviny a ryžu. Vedeli ste, že konzumácia potravy na rastlinnej báze, s vysokým obsahom vlákniny súvisí s nižším rizikom rakoviny hrubého čreva? Slováci si už niekoľko rokov držia popredné miesta vo výskyte tohto ochorenia v rámci celého sveta.
Tukov sa nebojte, ale...
Do zdravej výživy patria aj tuky, no nie je jedno, aké. Vyberajte si kvalitné rastlinné, ako je olivový alebo repkový olej, a primerane konzumujte aj orechy a semená. Netreba veľa, denná dávka pre ženu je napríklad sedem kusov mandlí, pre muža okolo jedenásť. Nezabúdajte však na skryté tuky v údeninách, sladkostiach, omáčkach a hotových jedlách. Tie by sa na vašom tanieri mali objavovať iba výnimočne.
Nákupy si premyslite
Pomôcť s pestrou a vyváženou stravou môže aj obchod, do ktorého chodievate nakupovať. Napríklad tak, že neustále rozširuje svoj sortiment čerstvých a kvalitných potravín, ako aj ponuku výrobkov z ekologického poľnohospodárstva či rastlinného pôvodu. Uprednostňuje kvalitu pred kvantitou, a to aj pri spolupráci s dodávateľmi mäsa a mliečnych výrobkov. Podporuje slovenských výrobcov a myslí aj na malých, regionálnych dodávateľov, ktorí svoje pochúťky prinášajú z rôznych kútov Slovenska.
Presne tak ako Kaufland. Prostredníctvom vlastnej iniciatívy Kaufland za zdravú výživu motivuje svojich zákazníkov k pestrejšiemu a vyváženejšiemu stravovaniu, okrem iného aj receptami v online kuchárke. A nezabúda ani na tých najmenších stravníkov.
Tisíce školákov a škôlkarov už piaty rok vďaka projektu Čerstvé hlavičky dostávajú každý týždeň dávku ovocia alebo zeleniny úplne zadarmo. Prečo? Aby sa ich naučili jesť s chuťou a pravidelne! A keďže k zdravému životnému štýlu patrí aj pohyb na čerstvom vzduchu, reťazec počas dvoch rokov vybudoval už 13 multifunkčných športovísk pre mládež. Voľný čas tak môžu tráviť vonku s kamarátmi namiesto s mobilom.
Ďalšie tipy na vyvážené stravovanie:
• Určite ste už počuli, že je dobré znížiť konzumáciu mäsa na 2-3 porcie týždenne. Ak hľadáte kvalitné mäso zo slovenských fariem, vrátane welfare chovov, v Kauflande si vždy vyberiete.
• Varte si doma, čo najčastejšie a zo základných plnohodnotných surovín. Vďaka tomu sa vám na tanier podarí dostať viac ovocia a zeleniny, ale aj strukovín, na ktoré Slováci zvyknú zabúdať.
• Uprednostňujte sezónne a lokálne produkty, podporíte tak domácich výrobcov a zároveň ochránite životné prostredie. Dobrým tipom sú tiež potraviny s označením bio, pochádzajúce z ekologického poľnohospodárstva. Za výhodnú cenu ich nájdete pod značkou K-Bio.
• Nájdite si na jedlo čas a zjedzte ho v pokoji, podporí to vaše trávenie. Užite si ho s chuťou a mierou, to najlepšie a najkvalitnejšie, čo máte po ruke.