Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.10.2023 03:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Úspech, aký ešte žiaden Slovák nedosiahol! René prerazil za veľkou mlákou: Pamätáte si ho z obľúbenej súťaže?

Jeho tvorbu obdivujú ľudia z celého sveta! René Šurda (44) zo Zlatých Moraviec sa preslávil ako zakladateľ tanečnej skupiny Old School Brothers, s ktorou vyhral v roku 2008 súťaž Slovensko má talent. Nadaný Zlatomoravčan sa však okrem pohybu venuje aj tetovaniu a grafitom. A práve s nimi zahviezdil za veľkou mlákou, kde vytvoril dielo v newyorskej Graffiti sieni slávy ako prvý Slovák a Európan. 

René prezradil, že veľký podiel na pozvaní do New Yorku malo aj dlhoročné pôsobenie v tanečnej skupine Old School Brothers, ktorú založil a v roku 2008 vyhrali známu šou Slovensko má talent. „Zaujal ich môj príbeh a prínos pre hiphopovú kultúru. Ak niekto v New Yorku takto dlhoročne maľuje a má toľko odtancované v Break dance, tak si to veľmi vážia, a tak bol som pozvaný,“ vysvetľuje na úvod. Graffiti sieň slávy bola založená v roku 1980 a nachádza sa v Harleme, kde strávil počas pobytu v Amerike celý čas. „Nikde inde som nešiel, pretože New York už poznám. Je to veľký objekt strednej školy, dookola ktorej sú steny, kam pozývajú najlepších umelcov zo sveta. Ako Slovák som tu bol prvý a dokonca aj z Európy,“ hovorí o neskutočnom úspechu.

Otvoriť galériu

Maľujú týždeň

Celá inštalácia má presné pravidlá. „Maľovanie vždy prebieha raz za rok, teraz sa pre covid maľovalo po troch rokoch. Maľuje sa celých 7 dní, počas ktorých je objekt strážený a nikto nemôže dnu. Až posledné dva dni, keď sa steny dokončujú, prichádzajú domáci, ale aj veľa priaznivcov zo sveta, ktorí si musia objednať lístky vopred,“ približuje René atmosféru tvorby v Graffiti sieni slávy. V areáli tak môžu diváci vidieť proces tvorby, majú možnosť zažiť hiphopové koncerty a breakdancové vystúpenia. „Je to obrovská oslava a tento rok to bolo naozaj špeciálne, pretože hiphop oslavoval 50. výročie vzniku,“ s úsmevom približuje atmosféru. Umenie mu nesmierne prirástlo k srdcu a venuje sa mu 30 rokov. Takmer rovnaký čas zasvätil aj tancu - po 25 rokoch sa ho však pre nehodu na motorke musel vzdať.

Otvoriť galériu

Pocta v Londýne

Z USA si priniesol aj zberateľský kúsok - pomaľovaný vlak od umelca Cope2. „Dnes sa predávajú za sumu od 2 500 eur do 7 000 eur, sú to vzácne maľby,“ ukazuje. Na svoj výkon sa nijako špeciálne nepripravoval. „Chceli odo mňa 3D maľbu môjho mena a tú som aj namaľoval,“ hovorí. A kde na Slovensku môžeme vidieť jeho maľby? „Veľkú galériu nájdete v Zlatých Moravciach na nábreží pri hasičoch, tam sú naozaj veľké steny a je na čo pozerať. Dnes som dokončil akurát ďalšiu stenu s prírodou. A v apríli tohto roku som maľoval dokonca aj v centre Londýna v najlepšom bare Quānt obrovskú stenu 15 x 3 m. V nápojovom lístku mám dokonca venovanú stránku, krátky opis mojej tvorby a odkiaľ som,“ uzatvára René.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mf, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

ilustračné foto
Záchranári ženu vyhlásili za mŕtvu: TO, čo sa s ňou stalo v nemocnici všetkých šokovalo
Na snímke lavička hokejistov Slovana Bratislava.
Foto
Oficiálne stanovisko Slovana k novému vlastníkovi: Tím je v mimoriadnej kondícii!
Lietadlo počas hasenia lesného požiaru v pohorí Harz pri meste Känigsberg.
Obľúbené turistické miesto v plameňoch: Hasiči bojujú s ohňom už niekoľko dní!
(ilustračné foto).
Mestom otriasla rodinná tragédia: Deti (†3, †2, †2) našli smrť vedľa svojho otca! Ide o vraždu?
Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Nemecko už povedalo DOSŤ: Zaviedli opatrenie, ktoré sa dotkne každého, kto sa tam chystá
(ilustračné foto)
Český hokej smúti za legendou: Ešte v minulej sezóne pravidelne navštevoval štadión
Premiér Robert Fico
Fico naznačil ďalšie opatrenie na šetrenie v rozpočte: TOTO Slovákov poriadne naštve!
Erik prežil útok žraloka a aj zásah bleskom!
Foto
Erik prežil ÚTOK žraloka, zásah BLESKOM a... Prezradil DETAILY toho najhoršieho! Myslel som, že to už nedám
Orol skalný Lobo má päť rokov a je vo výbornej kondícii.
Orol sa vrhol na ľudí a napadol ich: Šialené, čo chcel urobiť dieťaťu
Princ William s manželkou Kate Middleton.
Princezná Kate prehovorila o rakovine: NOVINKA, na ktorú čakal každý!
Známe tváre počas leta potrápilo zdravie.
Foto
Celebrity, ktoré strávili leto na lôžku: Čo zlomilo Jaroša, Šebestovú či Jandovú?!
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán (uprostred)
Čoskoro sa stane to, čoho sa Únia obáva: Orbán už prezradil, čo chystá!