Prvá pomoc
- Vyvolajte vracanie.
- Pite tekutiny a skonzumujte viacero tabliet aktívneho uhlia.
- Pri bolesti brucha, vracaní a hnačkách privolajte lekára.
- Zvyšky húb zoberte so sebou.
- Po požití muchotrávky zelenej sa môžu príznaky otravy objaviť po 6 - 12, ale aj po 24 hodinách.
- Čím skôr vyhľadáte lekára, tým je väčšia šanca na prežitie.
- Postihnutému podajte 10 - 20 tabliet rozdrveného aktívneho uhlia rozmiešaného v primeranom množstve vody a dopravte ho rýchlo k lekárovi.
Dbajte na tepelné spracovanie
- Otrava môže nastať aj pri jedlých hubách, ako sú modráky a šampiňóny. Tie totiž v surovom stave spôsobujú tráviace problémy, ktoré však nehrozia pri ich dostatočnom tepelnom spracovaní. „Niektoré ďalšie huby, ako sú jedlý hnojník atramentový a niektoré druhy modrajúcich húb, zasa spôsobujú problémy v kombinácii s alkoholom. Otravy môžu vzniknúť aj po konzumácii jedlých húb pri ich nesprávnom skladovaní. V nepriedušných obaloch aj v týchto hubách následkom zaparenia vznikajú toxické látky,“ hovorí Silvia Plačková z Národného toxikologického informačného centra UNB. Odborníci vo všeobecnosti hovoria, že jediným spoľahlivým prostriedkom je rozpoznávať jedlé a jedovaté druhy.