Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.10.2023 09:35 | Správy | Servis | Zdravie

Slovenky trápi nebezpečné ochorenie: V tejto časti krajiny je chorých žien najviac

Slovensko eviduje vysoký nárast nových prípadov rakoviny prsníka u žien do 50 rokov. Bratislava má až o 80 % vyšší výskyt rakoviny prsníka ako menej rozvinuté okresy na východnom Slovensku. Neružové dáta sa týkajú najmä nerovnosti v prežívaní a diagnostike. Uviedol to Imrich Berta z Inštitútu zdravotných analýz.

Cieľom NOI Fóra je predstaviť aktuálne dáta a údaje a nastaviť na najbližšie roky skríningový program rakoviny prsníka na Slovensku tak, aby táto onkokontrola nielen spĺňala najvyššie kritériá kvality, ale aby pribúdalo čoraz viac overených skríningových mamografických pracovísk pre včasnú a dostupnú diagnostiku a aby skríningové vyšetrenie absolvovalo čo najviac žien, ktorým je určené. „Na Slovensku sa viac ako päť rokov od diagnostiky dožije 76 % pacientiek, vo Veľkej Británii je to 86 % a v Česku 81 %. Prežívanie je najvyššie v Bratislavskom, Trenčianskom a Trnavskom kraji, pričom v analýze prežívania pacientiek v jednotlivých okresoch vidíme koreláciu s účasťou na mamografickom skríningu aj s nákladmi na diagnostiku," uviedol Berta.

„Potešujúce je, že účasť na skríningových vyšetreniach postupne stúpa," povedala koordinátorka skríningov z Národného onkologického inštitútu Jana Trautenberger Ricová. V trojročnom intervale rokov 2020 až 2022 absolvovalo u gynekológa skríningové vyšetrenie rakoviny krčka maternice až 56,1 % žien vo veku od 23 rokov a v roku 2022 až 44,4 % mužov a žien vo veku 50 až 75 rokov si skontrolovalo zdravotný stav prostredníctvom testu na skryté krvácanie do stolice, čím môžu predísť rakovine hrubého čreva a konečníka.

„Slováci a Slovenky začínajú chápať, že ísť k lekárovi v čase zdravia, dať si skontrolovať svoj zdravotný stav a uistiť sa, či som v poriadku, je jednoduchšie a zodpovedné. Na pozvanie zdravotnou poisťovňou na skríningové vyšetrenie reagovalo stále pomerne málo osôb, len okolo 21 až 22 %. Pozvánka príde však iba tým ľuďom, ktorí pravidelne nechodia na preventívne prehliadky, preto je úspech, že aspoň pätinu z nich dokážeme presvedčiť, aby sa išli dať skontrolovať,“ doplnila Jana Trautenberger Ricová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke z videa, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo obrany v nedeľu 8. septembra 2024, tank ruskej armády v Kurskej oblasti na území Ruska.
Aktualizované
Rozsiahle útoky na mesto Charkov: Rusko zasiahlo obytnú budovu!
Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donalda Trump.
Trump do debaty nepôjde: Čo na to Harrisová?!
(ilustr. foto)
Obrovská tragédia v Srbsku: Armádne vozidlo sa zrazilo s civilným autom! Hlásia obete
Ľubomír Belko patrí k brankárskym hviezdam Niké ligy.
Žilina mohla v lete prísť o svoju brankársku hviezdu: Belko ponuku z Talianska odmietol
Frustrated parents having an argument in the kitchen.
Je vo vašom živote PATOLOGICKÝ KLAMÁR? 10 znakov, pri ktorých treba spozornieť!
Na snímke bývalý český premiér Andrej Babiš.
Hnutie ANO vyhralo voľby: Účasť bola nižšia ako pred štyrmi rokmi
Niektoré okresy na Slovensku zasiahnu prívalové povodne! (Ilustračné foto)
Výstrahy pred povodňami platia aj naďalej: V týchto okresoch si dávajte pozor
Most v banskobystrickej mestskej časti Kremnička, ktorý vo štvrtok 19. septembra 2024 náhle uzavreli pre jeho havarijný stav a spolu s ním aj úsek rýchlostnej cesty R1 idúcej pod ním, začali búrať.
Most v Kremničke: Búranie bude pokračovať aj v sobotu večer
Nominantka Demokratickej strany do novembrových prezidentských volieb v USA Kamala Harrisová
Viceprezidentka prijala pozvanie do druhej predvolebnej debaty: Pridá sa aj Trump?
(ilustračné foto)
Najvhodnejšie zamestnanie podľa znamenia zverokruhu: TOTO je pre vás ideálna práca! Čas zmeniť kariéru?
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Erdogan si želá stretnutie so sýrskym prezidentom: O čom s ním chce diskutovať?
Hrad Likava.
Hrad Likava sa na dva roky uzavrie: Liptovské múzeum začalo s rekonštrukciou