Chladné jesenné dni vás môžu inšpirovať k tomu, aby ste sa vrátili späť do kuchyne a pripravovali si chutné jedlá plné upokojujúcich chutí. Či už idete do supermarketu, na farmársky trh, alebo si objednávate potraviny online, vďaka veľkému množstvu jesenného ovocia a zeleniny je táto sezóna absolútne lahodná – a výživná. Prinášame pár tipov na top jesenné jedlá a potraviny.
1. Jablká
Jeseň je sezónou jabĺk a podľa odborníkov vám toto ovocie prinesie najlepšie benefity pre vaše zdravie práve počas sezóny, keď sú jablká najchutnejšie. A to nehovoríme o desiatkach koláčov, ktoré sa z jabĺk dajú pripraviť.
2. Tekvica
Aj tekvica má na jeseň svoju sezónu. Viete ju pripraviť na slano aj na sladko a okrem toho je to výborný zdroj vlákniny.
3. Šalvia
Použite túto bylinku čerstvú alebo sušenú na zvýšenie chuti bez pridania soli. Výborne sa hodí okrem iného k tekvici, maslovej tekvici a kuraciemu mäsu.
4. Rozmarín
Táto voňavá bylinka je pekná ako ozdoba, ale hodí sa aj na varenie, kde umocňuje chuť. Rozmarín je vhodný pridať pri pečení kuraťa alebo moriaka. Pred vložením hydiny do rúry jednoducho vložte čerstvý rozmarín medzi kožu a prsia.
5. Zázvor
Zázvor na tomto zozname nemôže chýbať. Dobre sa hodí do vývaru a dodá vám príjemný teplý pocit. Je základnou zložkou klasického korenia na tekvicový koláč a tiež nakopne chuť v slaných jedlách.
6. Škorica
Prirodzene sladká korenina, mletá škorica dodáva sladkosť bez pridaného cukru. Na jeseň si ňou posypte ovsené vločky s jablkami, alebo ju použite do jablkového koláča.
7. Sladké zemiaky
Jeden stredne veľký sladký zemiak je dobrým zdrojom vlákniny a vynikajúcim zdrojom vitamínu A. Zahrňte ich do týždenných jedálnych plánov ako plátky „toastu“ na raňajky alebo pečené.
8. Brusnice
Kúpte si tieto bobule bohaté na vitamíny a vlákninu čerstvé alebo sušené. Majte však na pamäti, že niektoré sušené brusnice sú pokryté cukrom.
9. Ovos
Klasické teplé raňajkové cereálie, ovsené vločky sú tiež jednoduchou pšeničnou alternatívou. Vyrobte ovsenú múku z ovsa v mixéri, aby ste nahradili rafinovanú bielu múku a aby ste pridali vlákninu.
10. Karfiol
Táto zelenina je dobrým zdrojom vitamínu C a kyseliny listovej. Navyše sa dá využiť mnohorako. Dokonca na internete nájdete aj recept, ako z nej urobiť pizzu!