Na obmedzenie cesnakového zápachu z úst pomáha zjesť niekoľko lyžičiek jogurtu krátko po konzumácii cesnakového jedla. Ukázal to vedecký výskum, podľa ktorého tuk a bielkoviny v jogurte dobre viažu aromatické zložky cesnaku na báze síry.
Výskumný tím zo Štátnej university v Ohiu testoval schopnosť jogurtu neutralizovať zlúčeniny síry, ktoré dávajú cesnaku jeho charakteristický zápach. Spôsobujú to tuk a bielkoviny v jogurte, pričom proti zápachu účinnejší bol plnotučný jogurt v porovnaní s nízkotučným.
Výskumný tím publikoval výsledky v časopise Molecules. Testoval aj účinky jogurtu na tepelne upravený cesnak, v prípade tejto zeleniny však väčšinu prchavých zlúčenín spôsobujúcich zápach eliminuje samotné tepelné spracovanie.
Predchádzajúci výskum naznačil, že proti cesnakovému dychu zaberá aj pitie plnotučného mlieka, pretože mliečne tuky sa viažu na niekoľko aromatických molekúl v cesnaku. Aj bielkoviny v jogurte pomáhajú neutralizovať prchavé molekuly z cesnaku. „Vieme, že bielkoviny viažu chuť – veľakrát sa to považuje za negatívum, najmä ak má jedlo s vysokým obsahom bielkovín menej chuti. V tomto prípade by to mohlo byť pozitívne,“ povedala členka výskumného tímu.
Za obzvlášť účinný sa považuje grécky jogurt, ktorý má vyšší proteínový profil ako jogurt použitý v štúdii. Jogurty však treba skonzumovať čo najskôr po jedení cesnaku. Dobre účinkovať môžu aj jogurty s ovocnou príchuťou a podľa výskumu pomáhajú aj jablká a tepelne nespracované mäta a šalát.