Osoby, ktoré sú ohrozené týmto ochorením, by podľa vedcov z Harvardskej univerzity mali konzumáciu červeného mäsa a výrobkov z neho, predovšetkým údenín a konzerv, úplne vynechať. Podľa autorov by nikto nemal konzumovať viac ako jednu porciu červeného mäsa týždenne, a to vrátane údenín.
„Naše zistenia silne podporujú stravovacie pokyny, ktoré odporúčajú obmedziť konzumáciu červeného mäsa, a to platí tak pre spracované, ako aj nespracované červené mäso,“ odkázal prvý autor štúdie doktor Xiao Gu z Harvardovej univerzity.
Zatiaľ čo v predchádzajúcich štúdiách vedci overovali súvislosť medzi spotrebou červeného mäsa a rizikom diabetu druhého typu, v tejto štúdii analyzovali to, aké množstvo červeného mäsa v jedálničku človeka už súvisí s vyšším rizikom rozvoja diabetu druhého typu.
Z analýzy vyplýva, že u osôb, ktoré jedli najviac červeného mäsa, bolo riziko vzniku cukrovky druhého typu o 62 percent vyššie ako u tých, ktorí jedli najmenej červeného mäsa.
„Vzhľadom k našim zisteniam a predchádzajúcej práci ostatných by bol pre ľudí, ktorí chcú optimalizovať svoje zdravie a pohodu, limit asi jedna porcia červeného mäsa týždenne,“ veria autori.