Obávať sa netreba ani zvýšenia telesnej hmotnosti. Vyplýva to zo štúdie farmakológa Dirka Tauberta z Univerzitnej kliniky v Kolíne, ktorú zverejnil v časopise Journal of the American Medical Association.
Na výskume sa zúčastnilo 44 ľudí s mierne zvýšeným krvným tlakom, pričom niekoľkým podávali 18 týždňov 6,3 gramov tmavej čokolády denne. Ostatní si pochutnávali na rovnakom množstve bielej čokolády. Tmavá čokoláda spôsobila, že ľuďom v prvej skupine, klesla hodnota systolického tlaku v priemere o 2,9 milimetra ortuťového stĺpca. Diastolický tlak im čokoláda znížila o 1,9 milimetra ortuťového stĺpca. Pri bielej pochúťke sa však podobné účinky nepreukázali. Podľa predbežných odhadov by mohlo zníženie krvného tlaku v priemere o 3 milimetre ortuťového stĺpca zredukovať riziko mozgovej mŕtvice o osem percent. Srdcovému infarktu by sa mohlo v budúcnosti vďaka tmavej čokoláde vyhnúť päť percent ľudí, ktorých trápi zvýšený krvný tlak.
O priaznivom účinku kakaových produktov na krvný tlak sa domnievali vedci už pred niekoľkými rokmi. Za účinnú látku považujú v kakau obsiahnutý polyfenol, ktorý sa nachádza aj v iných rastlinách. Lekári sa však obávajú, že priaznivý efekt by mohlo pozastaviť zväčša veľké množstvo cukrov a tukov v kakaových produktoch.
Informoval o tom internetový portál www.orf.at.
Tmavá čokoláda znižuje krvný tlak
BRATISLAVA - Už jeden kúsok tmavej čokolády denne pomáha pri znížení krvného tlaku. Efekt síce nie je veľmi výrazný, ale čiastočné zníženie krvného tlaku zabezpečí bez vedľajších účinkov.