Niektorí ľudia trvajú na tom, že vajcia sa majú uchovávať v chladničke. Druhá strana si naopak stojí za tým, že im je lepšie pri izbovej teplote. Pravda v tomto prípade môže prekvapiť. Ako uvádza portál Mirror, v Spojenom kráľovstve sú sliepky očkované proti salmonele. Takéto vajíčka sú potom označené známkou British Lion, čo je jasným znamením ochrany pred nepríjemným ochorením a aj nápovedou, ako sa môže s nimi manipulovať.
Vďaka vakcinácii sliepok môžu byť vajíčka skladované mimo chladničky avšak teplota v izby musí byť nižšia ako 20 °C. Znamená to tiež to, že je bezpečné konzumovať ich uvarené na mäkko alebo nedovarené. Napriek tomu sú mnohí odborníci toho názoru, že je lepšie zvoliť na ich uschovanie chladničku. Dôležité naopak je, že ich treba vybrať približne 30 minút pred použitím. Inak by náhla zmena teploty mohla spôsobiť prasknutie škrupiny alebo znížiť ich spojivosť pri pečení.
Food Standard Agency odporúča skladovať celé vajcia na chladnom a suchom mieste, ideálne v chladničke, až kým ich nepoužijete. Takisto by ste mali zabezpečiť rotáciu zásob, aby ste najprv použili najstaršie kusy, a ani tie po dátume spotreby. Vajíčka by sa mali uchovať v pôvodnej škatuli, aby boli chránené pred rozbitím. Z toho vyplýva, aby ste zabudli na priehradky vo dverách chladničky. Lepšie im bude na strednej polici, ideálne smerom dozadu. Je to preto, že v tejto časti zostáva teplota najnižšia a najstálejšia.
So skladovaním v zadnej časti chladničky súhlasí aj šéfkuchárka oceňovanej reštaurácie Fallow Anna Williams. "Toto miesto v chladničke je najlepšie na udržanie stálej teploty vajec a kartónové škatule poskytujú dokonalú ochranu, navyše na nich bude uvedený dátum spotreby," hovorí. Dr. Stuart Farrimond tiež súhlasí s tým, že skladovanie vajec vo dverách chladničky vôbec nie je pre ne najlepším miestom. V knihe The Science of Cooking vysvetľuje, že to môže zničiť vaječné bielka, pretože sa budú triasť, čo ich môže zničiť, keď ich budete chcieť skutočne použiť.