Osem ľudí bolo hospitalizovaných. Prevádzkovateľ reštaurácie dostal od hygienikov za porušením hygienických pravidiel pokutu 250.000 korún (približne 8-tisíc eur). V záverečnej správe k prípadu to dnes uviedla Krajská hygienická stanica (KHS) v Hradci Králové. Vecou sa zaoberala tiež polícia, prípad odložila. Prevádzkovateľ reštauráciu znovu neotvoril.
"Zdrojom nákazy boli pokrmy pripravené v prevádzke, keď porušením základných hygienických pravidiel personálom prevádzky došlo k sekundárnej kontaminácii pokrmov a ohrozeniu aj poškodenia zdravia konzumentov infekčným ochorením," uviedli hygienici. Závažnosť priestupku podľa nich dosiahla vysokú intenzitu.
Laboratórne rozbory potvrdili netypický kmeň Salmonelly Thompson, ktorý sa vyskytuje zriedkavo. Salmonela bola v polotovaroch vlastnej výroby a na hadříku na otváranie pracovných plôch. Salmonelózu mali kuchár, kuchárka a servírka. "Ku kontaminácii zjavne došlo v dôsledku nezvládnutia hygieny výrobného procesu v prevádzke," uviedli hygienici v správe.
Reštaurácia podľa hygienikov nezvládla technologický proces, nedodržala správnu hygienickú a výrobnú prax a podcenila riziká ohrozenia zdravia spotrebiteľov v dôsledku kontaminácie produktov. Krajská hygienická stanica po zistení prípadu nariadila zatvorenie prevádzky a jej sanáciu. "Prípadné opätovné otvorenie by bolo možné až po overení účinnosti prijatých opatrení a rozhodnutí KHS, prevádzkovateľ sa vo veci znovuotvorenia prevádzky na KHS neobrátil," uviedli hygienici.
Zástupcovia dotknutej ázijskej reštaurácie sa krátko po incidente na facebooku zákazníkom ospravedlnili. Uviedli tiež, že reštaurácia už neotvorí. Polícia sa prípadom zaoberala pre podozrenie z prečinu ohrozovania zdravia závadnými potravinami a inými predmetmi z nedbanlivosti. Trestné stíhanie ale nezačala, pretože nenašla konkrétneho človeka, ktorý zdravotné problémy zákazníkov zavinil.