Dobre vyzerajú a ešte lepšie chutia. Túto dvojicu receptov spája halloweensky vizuál a populárna tekvica hokkaido. Budete však musieť zapojiť všetku svoju šikovnosť, aby ste docielili taký výsledok, ako vidíte na fotkách.
Halloweenske tekvičky z kysnutého cesta
4 porcie
Potrebujeme:
- Pyré: ½ tekvice hokkaido, 80 ml mlieka
- Cesto: 180 g polohrubej múky, 50 g hladkej múky, 40 g kryštálového cukru, ½ lyžičky soli, ½ kocky droždia, 30 g masla, 40 ml mlieka, 1 vajce, 80 g tekvicového pyré
- Na potieranie: 3 žĺtky, štipku soli, 30 ml mlieka
- Servírovanie: 200 g slivkového džemu, 4 tyčinky celej škorice
Postup:
Pyré
- Umytú a osušenú tekvicu pozdĺžne prekrojíme na polovicu a lyžicou vydlabeme dužinu. Zrežeme okraje a nakrájame na kocky. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 20 minút dozlatista. Upečenú a vychladnutú tekvicu rozmixujeme s mliekom na pyré.
Cesto
- Obe múky, cukor, štipku soli, droždie, zmäknuté maslo, vlažné mlieko, vajce a 80 g pyré miesime približne 10 minút. Vymiesené cesto posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne hodinu. Z vykysnutého cesta vytvarujeme 4 bochníčky a necháme na teplom mieste podkysnúť 20 minút. Pomocou špagátu vytvoríme tvar tekvice tak, že každý bochníček voľne previažeme na šestiny a na vrchu špagát zviažeme. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme pripravenou zmesou zo žĺtok, soli a mlieka. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 minút dozlatista. Upečené bochníčky necháme vychladnúť a opatrne odstránime špagát. V strede bochníčka urobíme priehlbinu a pomocou cukrárskeho vrecka so špičkou nanesieme džem.
Servírovanie
- Halloweenske tekvičky z kysnutého cesta servírujeme v strede ozdobené tyčinkami celej škorice.