Dobre vyzerajú a ešte lepšie chutia. Túto dvojicu receptov spája halloweensky vizuál a populárna tekvica hokkaido. Budete však musieť zapojiť všetku svoju šikovnosť, aby ste docielili taký výsledok, ako vidíte na fotkách.
Tekvicový koláč so škoricovou šľahačkou
12 porcií
Potrebujeme:
- Cesto: 200 g hladkej múky, 70 g trstinového cukru, ½ lyžičky soli, 100 g mletých vlašských orechov, 125 g masla, 30 - 50 ml ľadovej vody
- Plnka: 850 g dužiny z tekvice hokkaido, 310 ml nesladeného kondenzovaného mlieka, 3 lyžičky mletej škorice, 180 ml smotany na šľahanie (33%), 4 vajíčka, 360 g trstinového cukru
- Krém: 300 ml smotany na šľahanie (33%), 250 g mascarpone, 40 g škoricového cukru
Postup:
Cesto
- Všetky suché ingrediencie spolu so studeným maslom nakrájaným na kocky vymiešame na mrveničku. Potom postupne prilievame vodu, kým sa cesto nespojí. Môžeme ešte ručne spojiť, už nemiesime. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme odležať v chladničke min. 2 hodiny. Odležané cesto rozvaľkáme na tenký plát, ktorý uložíme na dno formy vystlanej papierom na pečenie. Cesto popicháme vidličkou, zakryjeme papierom na pečenie a zaťažíme ryžou. Pečieme pri 180 °C asi 10 - 15 minút. Potom cesto odokryjeme a dopekáme ešte 15 - 20 minút. Upečené cesto necháme vychladnúť.
Plnka
- Tekvicu očistíme, dužinu nakrájame na kocky a pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie pri 180 °C asi 20 minút domäkka. Upečenú tekvicu rozmixujeme spolu s kondenzovaným mliekom na hladké pyré. Primiešame škoricu, smotanu, celé vajíčka a cukor. Plnku nalejeme na cesto a pečieme pri 160 °C približne 30 - 40 minút, kým plnka po okrajoch formy nestuhne. V strede môže byť plnka ešte mäkká, ako keď pečieme cheesecake. Upečený koláč necháme pri izbovej teplote vychladnúť a potom stuhnúť v chladničke aspoň 2 hodiny, ideálne cez noc.
Servírovanie
- Stuhnutý koláč nakrájame horúcim nožom a dozdobíme vyšľahanou šľahačkou s mascarpone a škoricovým cukrom. Môžeme pridať aj marcipánové tekvičky alebo iné halloweenske ozdoby.