Plody:
Čerstvé gaštany sú nízkokalorické, obsahujú len 180 kalórií na 100 gramov, čo znamená, že sú menej kalorické ako mandle, lieskové oriešky alebo ktorékoľvek sušené ovocie. Gaštany tiež prispievajú k podpore zdravého srdcovo-cievneho systému tým, že draslík a horčík, nachádzajúce sa v gaštanoch, pomáhajú regulovať krvný tlak. Konzumáciou gaštanov podporujeme zdravú funkciu mozgu, keďže gaštany sú bohaté na vitamíny skupiny B, ktoré sú priamo spojené so správnym neurologickým vývojom a funkciou. Okrem toho draslík pomáha zvýšiť prietok krvi do mozgu a podporuje tak zdravie nervového systému.
Vláknina obsiahnutá v gaštanoch pomáha v prevencii zápchy a plody tiež pomáhajú pri kontrole hladiny cukru v krvi. Hoci gaštany obsahujú väčšie množstvo sacharidov, vláknina v nich obsiahnutá zaisťuje, že telo sacharidy vstrebáva pomaly, a tým pomáha zabrániť prudkému nárastu hladiny cukru v krvi. Gaštany sú dobré aj pre zdravie kostí, keďže meď je dôležitá pri absorbovaní železa, ktoré je nevyhnutné pre rast a vývoj kostí, a horčík je potrebný pre podporu ich minerálnej hustoty.
Listy:
Liečivé účinky majú aj listy gaštana. Pôsobia protireumaticky, vo forme čaju ich môžeme využiť na uľahčenie vykašliavania a pri astme. Zbierajú sa v auguste až októbri a sušia sa. Z listov sa pripravuje macerát alebo nálev. Pripravte si čaj z dvoch čajových lyžičiek na štvrť litra studenej vody. Povarte a pite tri šálky denne.
Kôra:
Z kôry sa robí odvar, ktorý detoxikuje črevá, pôsobí proti hnačke a osvedčil sa i pri krvácaní tráviaceho ústrojenstva. Rovnako si môžete vyrobiť aj tinktúru, ktorá má podobné účinky ako odvar.
Zaujímavosť:
Stromy gaštana odoberajú z prostredia negatívnu energiu. Môžete im odovzdať akýkoľvek zdravotný problém, fyzický aj psychický. Ak máte zápal, bolí vás chrbtica alebo kĺby, držíte v sebe zlosť alebo máte bolesť v duši, pritlačte sa k stromu chrbtom, zátylkom a krížovou časťou tela. Predstavte si, ako všetko zlé z vás odchádza. Stačí chvíľa, dve-tri minúty. Nezabudnite sa stromu za jeho liečivé účinky poďakovať.
POZOR!
Surové gaštany obsahujú mnoho trieslovín, čo môže u osôb citlivých na ne spôsobiť tráviace problémy alebo iné komplikácie. Opatrní by mali byť najmä ľudia s ochorením pečene alebo obličiek. Preto je lepšie gaštany tepelne upraviť.