Odborníčka prezrádza, ako sa môžeme predávkovať - od tabletiek v lekárničke až po potraviny, nápoje a doplnky, ktoré denne užívame...
1. Doplnky vitamínu D
Na posilnenie imunity, najmä v zime, môžete siahnuť po doplnkoch vitamínu D. Málokto si však uvedomuje, že nadmerný príjem doplnkov vitamínu D môže viesť k zvýšenej hladine vápnika v krvi (hyperkalcémii) a môže zvýšiť riziko vzniku obličkových kameňov, varuje odborníčka na výživu Caroline Farrellová. V súčasnosti NHS uvádza, že väčšine ľudí stačí 10 mikrogramov denne.
2. Cukor
Väčšina ľudí sa denne predávkuje cukrom, čo má veľmi škodlivý vplyv na zdravie. Cukor sa skrýva v mnohých potravinách od cereálií, pridávania cukru do čaju a kávy, konzumácie príliš veľkého množstva ovocia s vysokým obsahom cukru, ako je hrozno, banány a sušené ovocie, až po koláče, sušienky, čokoládu. Odborníčka hovorí, že príliš veľa cukru z dlhodobého hľadiska môže viesť k vážnym zdravotným komplikáciám vrátane cukrovky, zubného kazu a bolesti hlavy.
3. Tmavá čokoláda
Možno si myslíte, že tmavá čokoláda je zdravší variant. Odborníčka vysvetľuje, že kakao v horkej čokoláde pozitívnym spôsobom vyrovnáva náš črevný mikrobióm a zvyšuje počet bifidobaktérií a laktobacilov; dvoch dôležitých druhov baktérií. Kakao však obsahuje aj kofeín, a preto môže narušiť spánok. Neskoro večer by sme sa mali vyhýbať konzumácii príliš veľkého množstva čokolády. Odborníčka hovorí, že najlepšie je zjesť maximálne dva kúsky tmavej čokolády denne.
4. Cícer
Ak máte črevné problémy, príliš veľa cíceru môže spôsobiť nadúvanie, plynatosť, kŕče a nepríjemné pocity. Cícer patrí medzi potraviny s vysokým obsahom FODMAP, čo znamená, že má vysoký obsah sacharidov s krátkym reťazcom (cukrov). Niektorí ľudia pociťujú kŕče, hnačku, zápchu, nadúvanie a plynatosť, ak jedia stravu s vysokým obsahom FODMAP. Medzi ďalšie potraviny, ktorých sa títo ľudia obávajú, patria jablká, hrozno, jogurty, pečená fazuľa cereálií a med. Zdravším variantom je sušený cícer.