Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.11.2023 05:39 | Správy | Domáce správy

Viete, čo sa stalo pred 30 rokmi? Túto historickú udalosť by mal ovládať každý Slovák

Maastrichtská zmluva znamená jeden z najvýznamnejších medzníkov vo vývoji európskej integrácie, pretože zoskupeniu západoeurópskych krajín dala podobu skutočne všestrannej hospodárskej, menovej a postupne i politickej únie. Keďže položila základy dnešnej podoby Európskej únie (EÚ), známa je tiež ako Zmluva o Európskej únii.

Jej podpísaniu v holandskom meste Maastricht, ktoré leží v blízkosti hraníc s Belgickom a Nemeckom, predchádzalo niekoľko rokov medzivládnych diskusií. Nie menej náročný bol aj proces ratifikácie dokumentu v 12 členských krajinách Európskeho hospodárskeho spoločenstva (EHS). Dnes (1. novembra) uplynie 30 rokov odvtedy, čo nadobudla Maastrichtská zmluva platnosť.

Návrh Zmluvy o Európskej únii prijali na zasadaní Európskej rady v dňoch 9. – 10. decembra 1991 v Maastrichte najvyšší predstavitelia členských krajín Spoločenstva. V tomto najstaršom holandskom meste text dokumentu oficiálne podpísali o dva mesiace neskôr – 7. februára 1992 – ministri zahraničných vecí členských štátov.

Zmluvu potvrdili svojimi podpismi predstavitelia 12 krajín zastupujúcich Belgicko, Dánsko, Francúzsko, Grécko, Holandsko, Írsko, Luxembursko, Nemecko, Portugalsko, Spojené kráľovstvo, Španielsko a Taliansko. Už 7. apríla 1992 schválil dokument Európsky parlament v pomere hlasov 226 za a 62 proti. Súčasťou Zmluvy o EÚ bola dohoda o sociálnej politike, 17 protokolov a 33 deklarácií.

Zmluva, ktorou sa názov Spoločenstva zmenil na Európsku úniu, čo malo zdôrazniť jeho novú identitu, vstúpila do platnosti 1. novembra 1993 po ratifikácii vo vtedajších členských štátoch. Tento proces však nebol jednoduchý. Napríklad v Dánsku rozhodlo o prijatí zmluvy po neúspešnom prvom referende až druhé všeľudové hlasovanie, ktoré sa konalo 18. mája 1993, a v Nemecku posudzoval súlad textu Zmluvy o EÚ s nemeckou ústavou tamojší ústavný súd. Definitívny verdikt o tom, že nie je v rozpore s ústavou, vyriekol Spolkový ústavný súd až 12. októbra 1993.

Zmluva o EÚ formulovala tri základné oblasti – piliere maastrichtského chrámu: Európske spoločenstvá, spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku a spoluprácu vlád EÚ v oblasti spravodlivosti a vnútorných vecí. Dokument znamenal začiatok novej etapy procesu vytvárania stále užšieho zväzku národov Európy tým, že dal predchádzajúcim spoločenstvám politický rozmer.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Špičkový lekár Eben Alexander prezradil, čo ho presvedčilo, že po smrti existuje život.
Doktor Alexander upadol do kómy: Dostal sa do NEBA? Tento DÔKAZ zmenil neurochirurgovi pohľad na život
Brad Pitt a Angelina Jolie si nevedia prísť na meno!
Foto
Angelina Jolie a Brad Pitt sa nedokážu VYSTÁŤ: Organizátori kvôli nim museli... To vážne?!
Na snímke z videa, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo obrany v nedeľu 8. septembra 2024, tank ruskej armády v Kurskej oblasti na území Ruska.
Aktualizované
Rozsiahle útoky na mesto Charkov: Rusko zasiahlo obytnú budovu!
Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donalda Trump.
Trump do debaty nepôjde: Čo na to Harrisová?!
Ľubomír Belko patrí k brankárskym hviezdam Niké ligy.
Žilina mohla v lete prísť o svoju brankársku hviezdu: Belko ponuku z Talianska odmietol
Frustrated parents having an argument in the kitchen.
Je vo vašom živote PATOLOGICKÝ KLAMÁR? 10 znakov, pri ktorých treba spozornieť!
Na snímke bývalý český premiér Andrej Babiš.
Hnutie ANO vyhralo voľby: Účasť bola nižšia ako pred štyrmi rokmi
Most v banskobystrickej mestskej časti Kremnička, ktorý vo štvrtok 19. septembra 2024 náhle uzavreli pre jeho havarijný stav a spolu s ním aj úsek rýchlostnej cesty R1 idúcej pod ním, začali búrať.
Most v Kremničke: Búranie bude pokračovať aj v sobotu večer
Nominantka Demokratickej strany do novembrových prezidentských volieb v USA Kamala Harrisová
Viceprezidentka prijala pozvanie do druhej predvolebnej debaty: Pridá sa aj Trump?
(ilustračné foto)
Najvhodnejšie zamestnanie podľa znamenia zverokruhu: TOTO je pre vás ideálna práca! Čas zmeniť kariéru?
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Erdogan si želá stretnutie so sýrskym prezidentom: O čom s ním chce diskutovať?
Hrad Likava.
Hrad Likava sa na dva roky uzavrie: Liptovské múzeum začalo s rekonštrukciou