Syndróm zvýšenej priepustnosti čreva
„Je to stav, keď sa štruktúra črevnej bariéry, ktorú vo vrstvách tvoria mikroorganizmy, ochranný hlien, samotné bunky sliznice a tzv. bazálna membrána, oslabí a do krvného obehu prepúšťa aj molekuly a časti molekúl, ktoré by v normálnom stave zadržala. To spôsobí následnú imunitnú reakciu, ktorú prítomnosť týchto látok prirodzene vyvoláva,“ vysvetľuje lekár Bukovský, ktorý sa venuje otázkam výživy a trendom v oblasti zdravia a životosprávy.
V podstate ide o zápalovú reakciu, ktorej intenzita závisí od toho, koľko sa tých „votrelcov“ do krvi dostalo a akú skúsenosť imunitný systém s nimi už má. Všetko, čo jeme, je potenciálnym spúšťačom zápalu v tráviacom trakte.
Veľa ľudí podľa Bukovského pripisuje napr. tzv. mozgovú hmlu lepku, alebo cukru, alebo kovidu. Príčiny sú zložitejšie, ale vo výsledku ide o zápalovú aktivitu imunitného systému v našom mozgu - zápal mierneho alebo stredného stupňa narúša normálne funkcie mozgu, a tým našu mentálnu výkonnosť.
O najlepšej protizápalovej strave sa dočítate na ďalšej strane >>>