Hoci sa často stravujeme nezdravo, nemusia nám potraviny vôbec ubližovať. Veď si iba stačí upraviť životný štýl a výber toho, čo vlastne jeme. Všeobecne platí, že by to mali byť potraviny, ktoré podporujú správne nastavenie a optimálne fungovanie črevnej flóry.
Ananás
- Obsahuje bromelaín, ktorý znižuje a reguluje zápaly
- Má vysoký obsah vitamínu B1, C, draslíka a mangánu
Vývar z kostí
- Obsahujú minerály vo formách, ktoré telo ľahko vstrebe: vápnik, horčík, fosfor, kremík, síra a iné
- Obsahujú chondroitín sulfáty a glukosamín, zlúčeniny predávané ako drahé doplnky na zníženie zápalu, artritídy a bolesti kĺbov
Vlašské orechy
- Bohaté na omega3 kyseliny, fytonutrienty, ktoré chránia aj pred metabolickým syndrómom
- Vhodné sú aj chia semienka, ľanové semienka, kurkuma, zázvor
Losos
- Obsahuje esenciálne mastné kyseliny, omega3 protizápalové látky
Ďalšie vhodné potraviny:
- strukoviny a sójové produkty, ryby, vajíčka, obilniny
Nevhodné potraviny
- Rafinované sacharidy, biely chlieb a pečivo
- Hranolčeky a iné vyprážané jedlá
- Cukrom sladené nápoje
- Červené mäso, hamburgery, steaky
- Spracované mäso – hot dogy, klobása
- Margarín, tuk