Spôsob a dĺžka prípravy šťavy z citrusov podľa nich môže mať vplyv na obsah vitamínu C v nich. Viac zvyškov pesticídov bolo podľa hygienikov v šťavách z viacerých druhov plodov, menej naopak u tých v bio kvalite. "Nulovú hodnotu vykázala šťava z pomaranča s deklarovanou bio kvalitou, najviac rezíduí jednotlivých druhov pesticídov naopak zistených pri šťave vyrobenej zo zmesi jabĺk, pomarančov, chia semienok a plodov acai," uviedli hygienici.
Najčastejšie odborníci z Ústavu analýzy potravín a výživy Vysokej školy chemicko-technologickej v Prahe (VŠCHT) objavili vo vzorkách štiav fungicídy, teda látky zabraňujúce napádaniu rastlín alebo plodov plesňami. V menšej miere šťavy obsahovali insekticídy na hubenie hmyzích škodcov. Herbicídy, látky používané na hubenie burín, zistené neboli.
V siedmich rôznych prevádzkach po Prahe hygienici odobrali desať rôznych vzoriek, niektoré testovali opakovane. U väčšiny podľa nich laboratórium pesticíd iba detekovalo, zvyčajne sa obsah pohyboval v desatinách až jednotkách percent povoleného limitu, niekoľkých prípadoch išlo o nízke desiatky.