Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.07.2014 14:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Spoveď Vadkerti: Pravda o manželskom trojuholníku! Ako to bolo s jej mužom a Belányiovou?

Andrea Vadkerti je známa rozhovormi so zaujímavými prominentmi, tentoraz dostala priestor v relácii Reflex na TV Markíza.

Po 14 rokoch sa vracia tam, kde začala svoju televíznu kariéru. Bavili sme sa s ňou nielen o práci, ale aj o živote vo francúzskom Nice, kam sa pred dvoma rokmi presťahovala. Predtým však musela zachrániť rodinu a nájsť si cestu k manželovi, finančníkovi Rastislavovi Vasilišinovi (41).

 

Vrátili ste sa po rokoch do Markízy. Aký je to pocit?

Príjemná nostalgia. Prirovnala by som to k pocitu dospelého človeka, ktorý sa vrátil do svojej základnej školy. Na miesta, ktoré dôverne poznáte a kde sa v skutočnosti ani tak veľa nezmenilo. Markíza mi dala príležitosť a za to jej budem vždy vďačná.

Ako sa za tie roky zmenila Andrea Vadkerti?

Zmenila sa určite novinársky, pretože v roku 1996 som dostala príležitosť, ale nevedela som s ňou ešte naložiť. Dnes mám štyridsať, sebe viac rozumiem, viem sa za svoju robotu postaviť, snažím sa robiť zmysluplné veci. Od čítania spravodajstva som sa posunula k rozhovorom, zmýšľať vlastnou hlavou ma baví viac.

Darí sa vám robiť rozhovory s excelentnými ľuďmi. Príprava je zrejme o to náročnejšia a vyžaduje si aj istú dávku odvahy...

Nie odvahu, ale zvedavosť a úprimný záujem. Mnohé veci si o respondentovi pozriem, prečítam množstvo kníh, pretože chcem vedieť nielen čo robí, ale aj ako zmýšľa. Nechcem pred televíznymi kamerami robiť rozhovory, ktoré budú len ďalšie v poradí. Mojou ambíciou je ich robiť nadčasové a trvácne. Tak, aby bavili divákov aj hosťa, navyše, aby dali niečo do života.

Prekvapili ste pri nich niekedy aj seba?

Rozhovory si žiadajú odo mňa absolútnu sústredenosť na respondenta. Robím ich aj v angličtine, musia byť na vysoko profesionálnej úrovni. U mňa sa strihá málo, robím ako keby sme išli na živo. Sem-tam sa mi stali aj veľmi bizarné faux pas. Jedno z mojich najväčších zlyhaní sa týka skvelého tenoristu Josého Curu, ktorého som omylom predstavila José Carreras. Alebo som prepotila od nervov blúzku pri komikovi Pierrovi Richardovi, lebo som si uvedomila zlý preklad prekladateľky a moja francúzština vtedy nestačila ani na to, aby som sa ospravedlnila. Na záver však boli obaja spokojní. Pánovi Richardovi som sľúbila, že najbližšie sa s ním porozprávam už vo francúzštine pri poháriku rosé v jeho vinici. Pán Cura mi nakoniec poslal ďakovný list za interview s dovetkom: Interview bolo grandiózne, prešľap odpustený. Ale už som preplakala aj noc kvôli rozhovorom. Napríklad, keď sa záhadne stratil originál interview s Larrym Kingom.

Rozhovor bol nakoniec výborný, ale je aj taký, s ktorým ste boli nespokojná?

Sú také, a najradšej by som ich zo svojho portfólia vymazala. A to s takými stálicami, ako sú Karel Gott či Helena Vondráčková. Nebolo to nimi, ale mnou. Dala som sa nahovoriť, aby som bola príliš slušná, veľmi som dbala na to, o čom sa máme a nemáme rozprávať, a to sa nemalo stať.

Vaše rozhovory teraz uvidíme teda na Markíze. Prečo práve tam?

Po prvý raz si produkujem a vyrábam rozhovory sama. Hľadala som partnera na Slovensku, ktorý ich odvysiela a s Markízou ako trhovou jednotkou som sa dohodla hneď. Ale vysielajú sa aj v iných krajinách. Pokúšam sa prekročiť malé Slovensko a využiť to, že žijem v zahraničí. Za všetkými hosťami cestujem, najímam si štáb, produkujem a platím si všetko sama.

Dá sa povedať, že si zarobíte sama na seba aj na štáb?

Mám druhú kariéru, trénujem, koučujem dlhé roky viaceré firmy, a to je zárobkovo oveľa výnosnejšia činnosť ako novinárčina. Takže veľakrát z tadiaľ prelievam peniaze do tvorivej novinárskej roboty. Ale ak sa ma pýtate, či sa týmto dá uživiť, tak odpoveď znie áno. Akurát musíte zväčšiť trh.

Z TA3 vám pred viac ako rokom dali výpoveď nezvyčajnou formou, a to mai­lom. Mali ste s vedením konflikt?

Nemali sme konflikt. Ale keď raz odídete do zahraničia, na vaše miesto sa tlačia iní. Na Slovensku je všetko poprepájané, každý na každého niečo má, niekde sa cez niekoho snaží dostať. Potrebujete sa kamarátiť, aby ste dostali príležitosť. V tejto krajine čistá profesionalita už dávno nie je prvoradá. Mrzelo ma akurát, že mi to nikto nevysvetlil. Ani som nepátrala po príčinách, pretože mi je to trápne. Kvôli výsledkom relácie to určite nebolo. Sledovanosť som im strojnásobila. Dnes už v tej podobe ani relácia neexistuje. Ale vznikli zasa nové veci, tak to asi má byť. Neprechovávam voči TA3 hnev, majú právo vyberať si s kým chcú spolupracovať.

Zaujímavé je, že Katarína Lengyelová si vzala za manžela vášho dlhoročného partnera Martina Lengyela a v TA3 dostala po vás flek.

Katka ma nepripravila o priateľa. Začali spolu chodiť až po našom rozchode, aspoň si to myslím. A miesto po mne... No, nedejú sa len férové veci v našich životoch, prijala som to, nebojujem s nikým.

Pavol Rusko vás pred rokmi z Markízy bez milosti vyhodil práve kvôli Lengyelovi, ktorý rozbiehal TA3. Vraj to bolo dosť bolestivé...

Vnímal to ako podraz. Spočiatku ma sprevádzal pocit krivdy. Ale viete, životné zlomy sa majú pre niečo stať. Keby nebolo toho, nikdy by som nezistila, že manažment a financie, ktoré som vyštudovala, nie sú pre mňa vhodnou prácou, stretnem tam však môjho manžela. Následne som išla moderovať Vadkerti talkshow a to bola úžasná práca. Každým kopancom som zrela. S Paľom Ruskom nie sme blízki kamaráti, ale dokážeme sa príjemne porozprávať.

Aké je to byť na druhom brehu, keď sa nepýtate vy, ale vás. Sú témy, o ktorých nechcete hovoriť?

Človek vždy povie len toľko, koľko chce. Za nič vo svojom živote sa nehanbím. Zlyhania aj úspechy sú rovnako moje a všetko vnímam ako cestu. Myslím si, že človek priamy si stojí za všetkým, čo v živote urobil. To, na čo si dávam pozor je, aby som neskĺzla do pózy, hrozím sa toho, keď nastúpi ego a prezentuje identitu, ktorá je ilúziou.

Inteligentné a sebavedomé ženy často v spoločnosti označujú ako feministky. Stáva sa vám to?

Pravidelne a vôbec mi to neprekáža. Ale 99 % mojich klientov z firiem sú vplyvní, šikovní a vzdelaní muži. Chlapi, ktorí sú vyrovnaní sami so sebou, majú radi šikovné baby.

A ako je to u vás doma?

Rastíkovi nič iné nezostáva, len ma mať rád takú, aká som. (smiech) Mám muža, ktorý veľa na sebe pracuje a tiež osobnostne vyzrel. Žije sa mu možno so mnou náročnejšie, lebo sa nedám ľahko zmanipulovať. To sa dá len v nevyváženom vzťahu. On vie, prečo je so mnou, a ja viem, prečo som s ním.

Tak prečo ste spolu?

Lebo sa ľúbime, je aj rovnaký svetobežník ako ja. Veľa cestujeme, milujeme spolu debatovať, filozofovať a aj mlčať. Je veľmi dobrý otec, čo je dnes vzácnosť. Budeme spolu desať rokov, teším sa z toho a snažím sa s ním fungovať tu a teraz. Nepozerať sa do minulosti ani do budúcnosti.

Lenže pred tromi rokmi ste sa rozvádzali. Odišli ste s deťmi od manžela. Čo sa vtedy stalo?

Predstavte si, že sa ocitnete v životnej situácii, keď najlepšie, čo môžete spraviť, je toho druhého človeka opustiť. Darujete si slobodu, čas a priestor zistiť, kto ste a na čom vám záleží. Stáva sa, že tým urobíte dobre sebe aj jemu. Jeden aj druhý sme na sebe popracovali bez toho, aby sme o tom vedeli. Zistili sme, že si navzájom chýbame, že chceme žiť spolu. Nie kvôli deťom, peniazom a  ani kvôli tomu, že rodina by mala byť pokope za každú cenu. V tichosti sme sa zišli a zdalo sa to neuveriteľné našim právnikom, rodinám aj všetkým naokolo.

V súvislosti s vaším rozvodom sa spomínala moderátorka Andrea Belányiovou. Mal s ňou váš manžel vzťah?

Áno, v čase, keď sme neboli spolu.

Nebolo to aj skôr?

Nemala by som problém povedať, že sa to dialo, ale naozaj to neviem. Myslím si, že keď je človek sám, tak skúša, chodí na rande a je to normálne a zdravé...

Asi to nebolo vážne, keď sa vrátil k vám.

Nikdy som sa k tomu zo zásady nevracala. Nemá to význam. Moju realitu to neovplyvňuje.

Mali ste v tom období aj vy partnera?

Mala som zopár pokusov a bolo to celkom zábavné a záživné obdobie... (smiech)

Ako to prežívali deti?

Žiadne dieťa neteší, keď nežijú rodičia spolu. Ale aspoň vedia, že aj veľkí majú problémy. Vždy o všetkom vedeli. My s nimi máme partnerský vzťah a doma sa o všetkom rozprávame. Nehráme pred nimi falošné hry.

Pred dvoma rokmi ste odišli zo Slovenska. Bolo to preto, že ste chceli za všetkým urobiť hrubú čiaru?

Som rada, že sme odišli, pretože máme priestor byť spolu. Aj vďaka tomu nám to tak pekne funguje. Spúšťačom však bol odchod detí Sophie (8) a Ralpha (7) do školy. Chceli sme, aby chodili do školy, kde budú v medzinárodnej komunite, kde budú hovoriť po anglicky a k tomu budú mať ďalšie dva jazyky. V dobrej škole, kde sú učitelia motivovaní, vo funkčnom vzdelávacom systéme, kde sa kladie dôraz na kreativitu.

Vaším krédom je žiť svoj sen. Našli ste sa s manželom, ste úspešná, finančne nezávislá... Ste šťastná?

Vážim si všetko čo sme zažili. Šťastie je otázkou rozhodnutia. Ak ho nemáte, delí vás od tohoto pocitu jedna jediná myšlienka. Tá vaša. Všetko je totiž v našej hlave. Držíme sa s mužom pri zemi a pracujeme na sebe. Cestujeme po svete a berieme už aj deti. Snažíme sa im ukázať, že to, čo máme, nie je automatické. Minulé leto sme s nimi strávili viac ako mesiac v sirotinci v Kambodži, aby pochopili, že sa dá existovať bez iPadov aj televízie. S chorými deťmi, ktoré nemajú zdravie ani rodičov. S deťmi, ktoré na rozdiel od našich nikdy v ruke nedržali peniaze, nesedeli v aute, nejedli pizzu... Aby pochopili, že sa dá zahrať aj s bahnom, spať po troch v posteli a hltať tabletky o veľkosti orecha s úsmevom. Zistili , že to nie je o nič horší život, ako žijeme my.

Boli ste tam pomáhať?

Ja som koučovala a trénovala personál sirotinca, ktorý sa stará o HIV pozitívne deti. Pre deti som robila terapie. Manžel preveroval, ako namontovať solárne panely do odľahlých zdravotných centier, kde nie je elektrina. Išli sme pomôcť a chceli sme, aby to s nami zažili aj naše deti.

Kto je Andrea Vadkerti

Narodila sa 26. júna 1974 v Nových Zámkoch. Vyštudovala medzinárodné právo a finančný manažment na UK v Bratislave. Bola prvou moderátorkou Televíznych novín na TV Markíza, neskôr robila pre TA3 aj STV. Absolvovala stáže v televíziách v Anglicku i v USA. Je držiteľkou trénerských osvedčení v tímovom koučingu, vedie workshopy pre ženy na tému ženského ega a sebaúcty. Je predsedníčkou správnej rady Slovensko-českého ženského fondu a tvárou kampaní proti násiliu. Jej manželom je finančník Rastislav Vasilišin (41), ktorý pôsobil na Wall Street, dnes vedie jednu z najsilnejších energetických firiem v stredoeurópskom regióne.


Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Manchester United
Prestupová bomba na dosah: Slovenský reprezentant je krok od podpisu s Manchesterom United!
Ladislav Borbély v relácii Diskusný klub so Šimonom Žďárskym.
Drsná odpoveď Borbélyho Calzonovi: Je to egomaniak, ja chcem nášmu futbalu len dobre
driving a car
Rakúsko zaviedlo bič na cestných pirátov: Policajti zadržali už desiatky áut!
Ruský prezident Vladimir Putin počas summitu hláv štátov Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO) v kazašskej metropole  Astana.
Putin o prímerí na Ukrajine: Tak skoro nepríde, skôr naopak... Aha, čo budú v Rusku vyrábať
Záchranári leteli na pomoc českému turistovi.
V Slovenskom raji zasahovali horskí aj leteckí záchranári! 70-ročný Slovák v problémoch
Dodržiavanie zdravej stravy je kľúčové.
Chcete schudnúť bez utrpenia? Nová jednoduchá metóda sa stáva celosvetovým hitom
(ilustračné foto)
Poplach na TOMTO talianskom ostrove: Sopka sa prebudila k životu!
(ilustračné foto)
Vodiči, pozor! Na D1 budú prebiehať práce: TU sa pripravte
(ilustračné foto)
Vražedné horúčavy! Desiatky ľudí v krajine zahynuli: Strašné, aká tam je teplota
HZS zasahovala pri páde turistky!
Dráma v Slovenskom raji! Turistka padla z rebríka, zasahovať museli horskí záchranári
Pam Johal (46) je surová vegánka a konzumuje iba tepelne neupravené ovocie a zeleninu.
Foto
Svoje deti kŕmi iba surovým ovocím a zeleninou: Tvrdí, že je tu VYLIEČILO! A nielen to
Ilustračné foto
Krajina začala využívať nového robota: Pripomína postavu zo známeho filmu! Aha, na čo slúži