Denne by sme mali zjesť aspoň jedno. Dôležité je jeho správne uskladňovanie. Aktuálne v jesennom období. Dôkladná a pravidelná kontrola sa vyplatí, pretože nám tak vydržia až do jari.
Základným predpokladom správneho uskladnenia jabĺk sú čisté skladovacie priestory. Pivnice je potrebné poriadne vyčistiť a jablká ukladať v jednej vrstve do latkových debničiek. Pozor, jednotlivé odrody medzi sebou nemiešajte! Stav plodov kontrolujte každý týždeň. Hnilé odstráňte a zdravé skonzumujte.
„Skladovanie jabĺk je najlepšie na chladnom mieste, nie na priamom slnku, keďže v izbovej teplote dozrievajú rýchlejšie. Je najlepšie ich skladovať oddelene od ostatných druhov ovocia a zeleniny, pretože vylučujú etylén, ktorý by spôsobil, že iné druhy ovocia a zeleniny by zreli rýchlejšie,“ hovorí Natália Šranková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave. Najlepšie je kupovať jablká, ktoré sú pevné na dotyk, neobité.
Najlepšiu chuť, vôňu aj štruktúru majú naše jablká na jeseň, keď prirodzene dozrievajú. „Ďalšou chybou je dlhodobé skladovanie v chladničke. Ak aj teplota vyhovuje, ovocie držíme v priestore, ktorý nie je kontinuálne vetraný. To je totiž popri nízkej teplote a optimálnej vzdušnej vlhkosti tiež dôležitý faktor vplývajúci na úspešné dlhodobé uskladnenie ovocia,“ vysvetľuje záhradný architekt Martin Čurda.Jablko priaznivo vplýva na nervový systém a je vhodné aj proti nespavosti.