Vhodné miesta na zazimovanie
V pivnici
- Najvhodnejšie na uskladnenie sú odrody Fuji, Jonagold, Goldstar, Idared, Sirius Nikdy neskladujeme otlčené plody
- Plody ukladáme vedľa seba Balíme ich k a ž d é zvlášť, môže byť aj do novín
- Do jednej prepravky nik dy nedávame ovocie a zeleninu spolu
- Na uskladnenie potrebujeme pivnicu s teplotou od 3 do -5 stupňov Celzia so stálou klímou, kde nehrozí riziko mrazov
Na balkóne
- V drevenej debničke vystlanej polystyrénom, ktorý je dobrý izolant
- Debna sa pri vysokých mrazoch môže zakryť hrubou látkou
Jablko obsahuje vitamíny:
- A, B, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C, E, K, H
Ako spracovať jablká
- Jablkový kompót
- Jablkové pyré
- Krížalky
- Jablkový čaj
- Jablkový lekvár
- Jablkový mušt
Jablká sú aj silné antioxidanty
Natália Šranková, Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava
Jablká obsahujú vitamíny, ako napríklad vitamín C, ktorý je silný antioxidant. Taktiež sa v nich nachádzajú i minerálne látky, ako napríklad draslík. Tiež sú veľmi bohaté na vlákninu, vo vode rozpustnú i nerozpustnú. Pektín, čo je vláknina rozpustná vo vode, spomaľuje trávenie a podporuje tak pocit sýtosti. Je využívaná aj ako potrava pre črevné baktérie, čiže pôsobí ako prebiotikum.
Vo vode nerozpustná vláknina má úlohu podporovať pohyby čriev a črevnú peristaltiku. Zároveň obsahujú i mnoho polyfenolov, ako sú fl avonoidy, ktoré sú silné antioxidanty a obsahujú veľa cukru. Avšak flavonoidy a vláknina majú hypoglykemické vlastnosti, ktoré zabraňujú rýchlemu nárastu cukru v krvi.